Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:18'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), ABD'de tarım dışı istihdamın beklentinin çok altında yükselmesi ile Fed'in tahvil alımları azaltması endişelerini hafifletmesi sonrasında, 8 ayın en düşüğünden yükseldi.

Petrol vadelileri yüzde 1.9 kadar yükselerek üst üste ikinci haftalık düşüşünü azalttı. ABD'de istihdam, Aralık ayında Ocak 2011'den bu yana en düşük artışı gösterirken, işsizlik oranı ise daha fazla insanın iş gücünden ayrılması ile yüzde 6.7'ye geriledi. Fiyatlar ayrıca Çin'de petrol ithalatının rekor seviyeye ulaşması ve fiyatlarda son dönemdeki düşüşün aşırı olduğu söylentileriyle de yükseldi. WTI son sekiz işlem gününün yedisinde gerilerken, bu süreçte yüzde 8.6 kaybetti.

Tradition Energy analisti Gene McGillian, "İstihdam verisi Fed'in para basmaya devam edebileceğini gösterdi ve emtiaları çekici yapmaya devam etti. Çin'de rekor düzeydeki petrol ithalatı da piyasaya destek verdi. Piyasa son dönemdeki düşüş ile ralliye uygun bir durumda" dedi.

Şubat vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex'te 1.02 dolar, yani yüzde 1.1'lik artış göstererek New York saati ile 09:50'de 92.68 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 üzerinde seyretti.

Şubat vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 38 sent, yani yüzde 0.4 yükseldi ve 106.77 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7.7 üzerinde seyretti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark, 14.73 dolardan bugün 14.09 dolara geriledi.

(17:18'de güncellendi)