Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında kalması ile Fed'in teşvikleri azaltmayı yavaşlatacağı söylentilerinin artması sonrasında, bir ayın zirvesine yükselerek haftalık kayıpları azalttı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 12:37'de 970.29 puan oldu ve haftalık düşüşü yüzde 0.9'a indirdi. BIST 100 Endeksi, Bloomberg tarafından takip edilen 94 dünya hisse piyasasındaki yükselişlere öncülük ederken, Rusya Micex Endeksi ise OAO Gazprom'un yükselişi ile kayıpları sildi. Meksika IPC endeksi, Wal-Mart de Mexico SAB de CV'nin rallisi ile Kasım ayından bu yana en dik sıçramayı kaydetti. Güney Afrika randı ve Brezilya reali, 24 gelişen ülke para biriminin 21'inde güçlenme görülmesine liderlik etti.

Hisseler ABD'de tarım dışı istihdamın Ocak 2011'den bu yana en düşük artışı göstererek iş gücü piyasasında son dönemdeki yükselişin duraksadığına işaret etmesinin ardından ralli yaptı. Fe politika yapıcıları Aralık'ta, yükselen iş gücü piyasasını işaret ederek, tahvil alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara azaltmıştı.

Gelişen ülkelerin gösterge endeksi, Fed'in teşvikleri kısma işaretini ilk defa verdiği 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 16 kaybetmiş durumda.

ING U.S. Investment Management şef stratejistlerinden Paul Zemsky, "Gelişen piyasalar için veri oldukça iyi, çünkü Fed'in azaltmayı yumuşatacağı düşüncesini veriyor. Azaltmanın ve güçlü doların gelişen piyasalar üzerindeki etkileri önümüzdeki birkaç haftada daha hafif olacak" ifadelerini kullandı.

(21:30'da güncellendi)