Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam, Aralık ayında Ocak 2011'den bu yana en düşük artışı gösterirken, ülkenin iş gücü piyasasında son dönemde görülen güçlenmenin, kötü hava koşullarının bir sonucu olarak duraksama yaşadığını gösterdi.

İstihdam 74,000 yükselerek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin en düşük tahmininin dahi altında gerçekleşti. Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ise 203,000'den 241,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan 90 ekonomistin tahmin medyanı, istihdamda 197,000 artış olacağı yönündeydi. ABD'de işsizlik oranı ise daha fazla insanın iş gücünden çıkması ile yüzde 6.7'ye gerileyerek, Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi.

ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 1977'den bu yana yaşanan en soğuk Aralık ayı nedeniyle ülkede çeyrek milyondan fazla insan çalışamadığı belirtildi. İşverenlerin işe alımları hızlandırmadan önce, ekonominin güçlendiğine yönelik daha fazla kanıt görmek istiyor olabileceği de düşünülüyor.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomistlerinden Russel Price, "Düşük istihdam verisi, belki de ekonominin yakaladığı ivmeyi olduğundan daha güçlü görüyor olabileceğimizi gösteriyor. Ekonomi ve iş gücü piyasası güçleniyor olabilir, sadece bizim sandığımız kadar yüksek değil" dedi.

Raporda eğitim ve sağlık hizmetleri sektörlerinde bir değişiklik görülmezken, bu durum Eylül 2010'dan bu yana en zayıf olarak kaydedildi. İnşaat işe alımları ise düşerken, fabrika iş gücü büyümesi soğudu. Ulaşım ve mağazacılık istihdamı da geriledi.

Önceki verilerde yapılan revizyonlar, son iki ayın rakamlarına toplamda 38,000'lik bir artış sağlamış oldu.