Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarımdışı istihdam verisinin beklentinin çok altında artış kaydetmesinin, Fed'in tahvil alımlarının azaltımını hızlandırabileceği endişelerini gevşetmesi üzerine New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi haftayı kazançlı tamamladı.

Kamu hizmeti ve telefon hisseleri gibi en yüksek temettü ödemesini yapan şirketler, tahvil faizlerinin gerilemesiyle değerlendi. Alcoa Inc., beklentinin altında kâr açıklaması üzerine yüzde 5.4 geriledi. Sears Holdings Corp., 4. çeyrek için zarar tahmin etmesi ve tatil sezonunda satışlarının düştüğünü söylemesinin ardından yüzde 14 değer kaybetti.Chevron Corp., enerji üretiminin düşmesiyle kazançlarının azaldığını açıklamasıyla yüzde 1.9 geriledi.

S&P 500 Endeksi erken saatlerde yüzde 0.3 düşmesinin ardından yüzde 0.2 kazançla 1,842.37 puandan kapandı. Endeks bu hafta yüzde 0.6 artarak, 2014'teki  kayıplarını yüzde 0.3'e indirdi. Endeks geçtiğimiz yıl yüzde 30 tırmanarak 1997'den bu yana en büyük kazancını kaydetti. Dow Jones Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 16,437.05 puana geriledi. Amerikan borsalarında 6.6 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 8.8 üzerinde seyretti.

İstihdam verisinin piyasalar için iyi olabileceğini söyleyen Prudential Financial Inc.'in piyasa stratejistlerinden Quincy Krosby, "Eğer bu rakamlar yukarı revize edilmezse, Fed tahvil alımlarını hızlı bir şekilde azaltma konusunda dikkatli olabilir" dedi.