Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rekor düzeydeki parasal genişleme programını azaltmaya başlayan Fed, piyasalarda yaratacağı olası huzursuzluğu, dünya genelinde bağlantıları ve kredibilitesi olan Stanley Fischer ile aşabilir.

Fischer, politika yapıcıların tahvil alımları azaltımına hazırlandığı dönemde, cuma günü Fed başkan yardımcılığına seçildi. Tahvil alımlarının azaltımı ve sonrasında gelecek olan parasal sıkılaştırma, daha yüksek faizlerin, yatırımcıları yüksek getirili ve yüksek riskli tahvil ve hisselerden uzaklaştırarak ABD'ye çekmesiyle, gelişen piyasaları zor durumda bırakabilir. Fed Başkanı Ben S. Bernanke de Eylül'de "Gelişmeleri dikkatle izliyoruz" diyerek, bu olasılığı dile getirmişti.

Fischer'ın dünya genelinde merkez bankacıların yarısını eğitmiş olan bir adam olduğunu söyleyen eski Fed Başkan Yardımcısı Donal Kohn, Fischer'ın dünyanın dört bir köşesinde, yalnızca merkez bankacılar değil, maliye bakanları ve başbakanlar tarafından da saygı duyulan bir şahsiyet olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ayrıca, eski ABD Hazine Bakanlığı Dış İlişkiler Baş Müsteşarı Lael Brainard'a da, yönetim kurulunda Jerome Powell'dan boşalacak yeri doldurmasını teklif etti.