Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin borç krizinde kurtardığı 3. ülke olan Portekiz'in Hazine Bakanı Castelo Branco, ülkesinin Mayıs'ın ortalarından kurtarma programından çıkmadan önce tahvil ihalesi satma ihtimali olduğunu belirtti.

Lizbon'da 10 Ocak'ta Maliye Bakanlığı'nda röportaj veren Branco, "Her şeyden önce bu biraz düzenle piyasalara girişimizin olacağının sinyali" diyerek, tahvil ihaleleri yapmanın hedeflerinden biri olduğunu, bunun, tahvil çıkarma programında daha düzenli bir alana girildiği anlamına geleceğini söyledi.

Portekiz, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı 78 milyar euroluk kurarma paketinin sonuna yaklaşmasıyla birlikte tahvil piyasalarına yeniden tam giriş kazanmaya çalışıyor. Ülke, geçtiğimiz haftaki 3.25 milyar euroluk 5 yıllık tahvil tahvil ihalesi ve Mayıs ve Ocak 2013'te yaptığı 2 ihalenin de araları da dahil olmak üzere, tahvil satışı için bankalara bağlı bulunuyor.

Avrupa ülkeleri, talebi artırmak için yeni tahvil arz ettiklerinde sıkça bankalardan yararlanıyor. Portekiz Nisan 2011'de kurtarma paketine başvurmasından Ocak 2013'e kadar tahvil satışlarını iptal ederken, ihalelere devam etti. Tahvil ajansı IGCP, 15 Ocak'ta 1.25 milyar euroluk tahvil ihalesi düzenlemeyi planlıyor.

Hükümete girmeden önce Banco BPI SA'da çalışan Castelo Branco, Portekiz'in bir sonraki ihalesinde satacağı tahvillerin vadesine yönelik bir kararın henüz alınmamış olduğunu söyledi.