Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi tarihinin en kötü krizinden kurtulma belirtileri gösterirken, bloğun en iyi notlu üyesi ve kemer sıkma politikalarının önemli destekçilerinden Finlandiya'da istihdam azalması ve borç artışı diş gösteriyor.

İstikrarlı ve AAA notlu Finlandiya ekonomisinin karşılaştığı sorunların "çok önemli" olduğunu 10 Ocak'ta Helsinki'de belirten ülkenin Maliye Bakanı Jutta Urpilainen, "Euro krizinin bu sene biteceğini, Finlandiya sanayisindeki yapısal değişikliğin sona ereceğini ve borçlardaki büyümenin duracağını söz vermek isterim. Ama malesef veremiyorum," diye konuştu.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, geçen haftaki İskandinavya turunda, Moody's Investors Service'in Almanya'nın görünümünü 2012'de düşürmesinden bu yana en iyi kredi derecelerine sahip olan Finlandiya'nın "darboğazda" olduğunu söyledi. Krugman, talebi baltalarken, borç yükünü düşürmekte başarısız olan kemer sıkma politikalarını savunan Başbakan Jyrki Katainen'i suçluyor.

Finlandiya'nın kaderi, ekonomide istihdam düşerken borç azaltımına odaklanan politikaların değeri hakkındaki şüpheleri tekrar su yüzüne çıkarıyor. Avrupa Komisyonu'na göre, Finlandiya 18 üyeli Euro Bölgesi'nde ekonomisinin hem 2012 hem de 2013'te küçüldüğü 8 ülkeden biri. Eurostat tahminlerine göre, Euro Bölgesi'nin işsizlik oranı Kasım ayında hala rekor seviye olan yüzde 12.1 olarak görülürken, genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 24.2 olarak kaydedildi.