Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni Zelanda'da konut fiyatları 6 yılın en büyük sıçramasını yaparken, iş dünyası güveni de 20 yılın zirvesine çıkarak, merkez bankasının bu çeyrekte faiz artırmasının gerekeceği sinyallerini artırdı.

Ülkede iş dünyası güven endeksi Aralık'ta sonlanan çeyrekte 1994'ün 2. çeyreğinden bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Konut fiyatları ise Aralık'ta yıllık bazda yüzde 10 artış kaydederek 2007'den bu yana en büyük yıllık sıçramasına işaret etti.

İyileşen iş dünyası beklentileri, artan fiyatlar ve yükselen tüketici harcamaları, yatırımcıların, Yeni Zelanda'nın faiz artıran ilk gelişmiş ülke olacağını tahminlerini artırmalarına neden oldu. Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin 12'si, ülkenin merkez bankası başkanı Graeme Wheeler'in Mart'a kadar politika faizini reko düşükten yüzde 2.5'e yükselteceğini öngörüyor.

Ekonominin, merkez bankasının varsaydığından daha hızlı toparlandığını belirten Westpac Banking Corp.'un kıdemli ekonomisti Michael Gordon, "Enflasyon baskıları kontrol altında. RBNZ'nin Mart'ta nakit oranını artırmaya başlayacağı görüşümüz devam ediyor" dedi.

Yeni Zelanda doları faiz artışı beklentileriyle bu yılın 2. yarısında yenden sonra en iyi performansı gösteren para birimi oldu. Yeni Zelanda doları, Wellington saati ile 13:15 itibariyle ABD doları karşısında büyük bir değişiklik kaydetmeyerek 83.78 ABD centinden işlem gördü. Bloomberg'in swap verilerine göre Mart'ta faiz artışı olasılığı yüzde 96.