Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, fiyatların ralli yapmasının ardından fiziki talebin yavaşlayabileceği spekülasyonu ile, bir ayın zirvesi altında seyretti. Platin, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesinden geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'in bugünkü konuşmaları öncesi, dün gördüğü bu yılın en düşük seviyesinin üzerinde seyrediyor. Altın geçen yıl, kısmen ABD'de varlık alımlarının azaltılacağı beklentisi ile, yüzde 28 değer kaybetti ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi.

Altın vadeli kontratları, güçlü fiziki talep işaretleri ile birlikte, 31 Aralık'ta gördüğü altı ayın en düşük seviyesinden yüzde 6.3 kadar yükseldi. ABD darphanesi U.S. Mint, American Eagle adı verilen altın sikke satışlarının bu ay şimdiye kadar, Aralık ayının tümündeki satışları aştığını kaydederken, geçen yıl Hindistan'ı geçerek muhtemelen dünyanın en büyük altın kullaıcısı olan Çin'de hemen teslim altın için ödenen prim, geçen haftadan beri düştü.

Cinda Futures Co. analisti Lv Jie, "Fiziki talep fiyata çok fazla duyarlı, özellikle perakende seviyesinde," dedi ve "Bu durum altının bu yıl şimdiye dek yukarıda kalmasına yardımcı olurken, fiyatlar yükseldiğinde, bu talebin bir miktar azaldığını görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,247.90 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 1,255.30 dolar ile 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,248.74 dolara geriledi.

ABD darphanesi U.S. Mint'in verileri, sikke altın satışlarının, bu ay dün itibariyle 63,000 ons olarak gerçekleştiğini ve Aralık ayında satılan tüm sikke miktarı olan 56,000 onsun üzerine çıktığını gösterdi. İngiltere darphanesi Royal Mint, geçen hafta yaptığı açıklamada, 2014 yılı için çıkarılan Sovereign altın sikkelerinin, "istisnai talep" dolayısıyla tükendiğini duyurmuştu.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar dün 0.2 ton yükselerek 1,746.4 tona çıktı. Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden yükselen varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Kasım ayından bu yana ilk kez artış gösterdi.

Fed politika yapıcıları Aralık ayındaki toplantıda, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı. Deutsche Bank AG, bugünkü raporunda, Fed'in varlık alımlarını azaltması, daha güçlü dolar ve ABD'de yüsekelen reel faizlerin metale yönelik talebi azaltmasından dolayı, 2014 yılı için altın fiyat tahminini yüzde 15 düşürerek 1,141 dolara çekti.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta, 20.49 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, önceki kapanışa göre yüzde 0.3 gerileyerek 20.32 dolara geldi. Mart vadeli palladyum yüzde 0.3 kayıpla ons başına 737.45 dolara indi. Nisan vadekli platin, ons başına 1,447.50 dolar ile 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, önceki kapanışına göre yüzde 1.1 düşerek 1,428.50 dolara geriledi.

(15:30'da güncellendi)