Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Toparlanma belirtileri gösteren İngiltere'de enflayson Aralık'ta beklenmedik şekilde yavaşlayarak, 4 yıldır ilk kez İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefine ulaştı.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre tüketici fiyatları Kasım'daki yüzde 2.1'den yüzde 2'ye geriledi. Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin medyan tahmini, tüketici fiyatlarının aynı seviyede kalacağı yönündeydi. Enflasyonda, meyve ve et gibi gıda fiyatlarından kaynaklanan aşağı yönlü baskı, elektrik, gaz ve petrol maliyetlerinin yukarı yönlü etkisini gölgeledi.

Yavaşlayan enflasyon, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin, ekonomik toparlanmanın hız kazanmasına yardımcı olmak için rekor düşükte tuttuğu faizlerin, daha uzun süre aşağıda kalmasına izin verebilir. İşsizlik oranı yüzde 7'ye gerileyene kadar faiz artışı düşünmeyeceğini söylemiş olan Para Politikası Komitesi, geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 0.5'te bıraktı.

Manşet enflasyon baskılarının bu kadar düşük seviyelerde olmasıyla birlikte, tüketici fiyatlarının bu yılın hedeflerine yakın kalacağı yönünde iyimserliğin arttığına dikkat çeken Londra'daki ING Bank NV'nin ekonomistlerinden James Knightley, "İstihdam piyasasındaki güçlenmeyle, ümit ediyoruz ki ücretlerde de, gelirlerin, yaşam maliyetlerinden daha hızlı artacak şekilde toparlanma başladığını göreceğiz. Bu, hanehalklarının parasal durumundaki kısıtlamaları gevşetecektir" dedi.

Manşet enflasyon Aralık 2009'dan bu yana her ay BOE'nin hedefinin üzerindeydi. Kasım 2009'da yüzde 1.9 olan manşet enflasyon, en son Nisan 2006'da tam yüzde 2 ile hedef seviyedeydi.

Sterlin, verinin ardından kazançlarını azaltarak, Londra saati ile 9:44'te dolar karşısında yüzde 0.1 değerlendi ve 1.6400'ten işlem gördü. İngiliz sterlini enflasyon raporu öncesinde yüzde 0.4'e varan kazançlar elde etmişti.