Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Columbia Üniversite profesörü ve Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, birçok ekonomistin, toparlanmanın sonunda hızlanacağını söyleyerek, 2014 konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Ancak maalesef yeni yıl çok fazla rahatlık getirmeyecek" dedi.

Project Syndicate'de bir makale kaleme alan Stiglitz, Atlantik'in iki yanında da piyasa ekonomilerinin, vatandaşlarının çoğuna uzanmakta başarısız olduğunu söyleyerek, Japonya ve Almanya da dahil, ancak birkaç ülkenin bu konuda umut vaad ettiğini savundu.

Geri kalan yerlerde ise işlerin üzücü olduğunu belirten Stiglitz, "Euro Bölgesi'nde işsizlik yüksek seyretmeye devam ediyor ve ABD'de uzun vadeli işsizlik oranı, resesyon öncesi seviyelerinin çok üzerinde" dedi.

IMF'nin Avrupa için 2014'te yüzde 1 büyüme öngörüsünü de "aşırı iyimser" bulan Stiglitz, ABD'de daha düşük tonlu bir iyimserlik gösterdi.

Ancak Stiglitz, ABD'deki gelişmelere rağmen, "Öforiden kurtulunması gerektiğini" savunarak, kazançların yüzde 95'inin, yüzde 1'lik kesime akmasından ötürü, Amerikalılar'ın çoğu için bir toparlanmasının söz konusu olmadığını söyledi.