Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar, tüketicilerin tatil hediyelerini yıl sonu indirimlerinden yararlanarak alması ile Aralık ayında beklentinin üzerinde yükselirken, dünyanın en büyük ekonomisine 2013'ün sonunda yukarı yönlü ivme kazandırdı.

Satışlar yüzde 0.2 yükselirken, Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanına göre yüzde 0.1'lik artış bekleniyordu. Otomotiv hariç perakende satışlar ise bir yıla yakın bir sürenin en yüksek sıçramasını gösterdi ve yüzde 0.7 yükseldi.

Tatil sezonunda gerçekleştirilen kampanyalar, perakendecilerin son dört yılın en soğuk Aralık ayı ile mücadele edebilmesini sağladı. Aynı zamanda, düşen işsizlik oranı ve konut piyasası görünümündeki yükselişin yarattığı güven sayesinde, ekonominin yüzde 70'ine yakınını oluşturan hanehalkı harcamalarının 2014 yılında artması bekleniyor.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomistlerinden Russel Price, "Hâlâ biraz bastırılmış bir talep var. Yeni yılın başlarında Tüketici Güveninin toparlandığını ve az sayıda dalgalanma olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.5 düşüş ile yüzde 0.6 artış arasında değişiklik gösterdi. Kasım ayı satışları ise yüzde 0.7'den yüzde 0.4'e revize edildi.

2013 genelinde ise, perakende satışlar 2012'ye oranla yüzde 4.2 yükselirken, 2012'de 2011'e oranla yüzde 5.4 artış gerçekleşmişti.