Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in ABD Hazine tahvili varlıkları Kasım'da 12.2 milyar dolar artarak 1.317 trilyon dolara tırmandı ve rekor kırdı.

Washington saati ile yarın sabah 9:00'da açıklanmak üzere paylaşılan rakamlar, hatalı bir şekilde ABD Hazine Bakanlığı'nın sitesinde yayınlandı. Japonya'nın ABD Hazine tahvili varlıkları 12 milyar dolar artarak 1.186 trilyon dolara çıktı.

Çin'in bugün açıklanan ve Aralık'ta 3.82 trilyon dolar ile rekora ulaşan Döviz rezervlerindeki artış, ülkenin ABD tahvillerindeki iştahını koruyabilir. Sermaye girişi ve yuandaki kazançların sınırlanmasına yönelik müdahaleler, Çin'in dünyanın 3. sırasında yer alan döviz varlıklarını artırmasında etkili oldu.

Büyük faiz diferansiyelleri ve yuandaki istikrarlı değerlenmenin, Çin'in büyük ölçekli arbitraj girişini artırdığını belirten UBS AG'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Wang Tap, "Bu durum, Çin'in artan finansal entegrasyonu ve yuanın küreselleşmesiyle birlikte her şeyi daha kolaylaştırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Wang, Çin'in döviz rezervleri biriktirme hızının bu yıl muhtemelen yuanın işlem bandını genişletecek ve arbitraj hareketlerinde daha sıkı kurallara neden olacak olan Fed'in tahvil alımları azaltımına bağlı olarak daha yavaş olacağını öngördü.