Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deflasyonu sonlandırmaya ve ekonomik büyümeyi canlandırmaya çalışan Japonya'da şirketler bu yıl ülke içindeki fabrikalarda yeni yatırım, dağıtım ağları ve diğer altyapı kanallarını iyileştirmek için harekete geçerek, Abenomi güdümündeki büyümeyi destekledi.

Asya'nın en büyük 2. ekonomisinde, genel sermaye yatırımlarının öncü göstergesi olan yeni makina siparişleri Kasım'da yüzde 9.3 artışla 882.6 milyar yene çıkarak 5 yılın zirvesine işaret etti. Beklentinin üzerinde gelen makina siparişlerindeki yıllık artış, 2 ayın 2.si ve en yüksek 5. kazanç oldu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 1. yılını dolduran ekonomiyi destekleme çabalarında şirket yatırımları eksik noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Abe hükümet harcamalarını artırırken, Japonya Merkez Bankası para politikasında yüksek ölçekli genişlemeye gitti, ancak muhtemelen hükümet güdümündeki talep artışının geçici olacağı endişesi  taşıyan özel şirketler, üretim kapasitesini genişletme konusunda ihtiyatlı davranıyor.

Sermaye yatırımları geçtiğimiz yılın 2. çeyrekte hafif bir toparlanma kaydederken, 3. çeyrekte yatay seyretti.

Makina sipariş verisi, oynak kargo ve elektrik sektörlerini dışarıda tutsa da, hâlen aylık dalgalanmalara karşı kırılgan. Ancak buna rağmen Capital Economics'in analistlerinden Marcel Thieliant, verinin, şirket yatırımlarında yeni bir toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.