Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:15'te güncellendi)

Altın Londra'da, ABD ekonomisinin Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam etmesini sağlamaya yetecek denli güçlü olduğu spekülasyonunun doları desteklemesi sonrası, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve son dört haftanın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştiriyor.

Doların 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, bugün ABD'de açıklanacak olan ve geçcen hfta düşüş göstermesi beklenen işsizlik başuruları verisi öncesi son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Küresel hisse senetleri 2007'den bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Fed'in dün açıkladığı ve iş dünyasının nabzını tutan Bej Kitap, 28-29 Ocak'ta toplanacak olan Fed politika yapıcılarının ülkenin büyük bölümünde "ılımlı" büyüme gördüklerini işaret etti.

Fed, Aralık ayındaki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve bu durum, altının son 13 yılda ilk kez düşüş göstermesine yardımcı oldu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Fed'in, Aralık ayında programı sonlandırmadan önce, önümüzdeki altı toplantının her birinde, varlık alımlarını 10'ar milyar dolar azaltmasını bekliyor.

Fed, Aralık ayındaki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve altının 12 yıl süren boğa çıkışını durdurmasında etkili oldu. Fed'in dün açıkladığı, iş dünyasının nabzını tutan Bej Kitap, 28-29 Ocak'ta bir araya gelecek olan Fed politika yapıcılarının, ülkenin büyük bölümünde "ılımlı" büyüme gördüklerini işaret etti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Fed'in, Aralık ayında programı sonlandırmadan önce, önümüzdeki altı toplantının her birinde, varlık alımlarını 10'ar milyar dolar azaltmasını bekliyor.

Mumbai, Hindistan merkezli AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, bugünkü raporunda, "Dolardaki güçlenme ile birlikte küresel hisse senetlerinden gelen olumlu işaretler, metalin güvenli liman çekiciliğini azaltıyor," dedi ve "ABD'deki makroekonomik gelişmelerin büyük bölümü çok olumlu. Bu durum, varlık alımlarının azaltılması beklentilerini yeniliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 09:36'da, ons başına 1,237.63 dolara geriledi. Metal 14 Ocak'ta 1,257 dolara kadar çıkarak 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve düşüşün üçüncü günegenişlemesi, 19 Aralık'tan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini işaret ediyor. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,237.40 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınlarındaydı.

Altın, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı aşarak dünyanın bir numaralı altın kullacısı haline gelen Çin'de talebin arttığına ilişkin işartlerin desteği ile, 31 Aralık'ta 1,182.52 dolar ile gördüğü son altı ayın en düşük seviyesinden ralli yaptı. Çin'in en büyük spot altın piyasası olan Şanghay Altın Borsası, 2013 yılında alıcılara 2,197 ton altın teslimatı yaptığını açıkladı. Bu miktar 2012 yılında 1,139 ton seviyesindeydi.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 20.0494 dolara indi. Palladyum yüzde 0.3 düşerek ons başına 740.01 dolara gerilerken, platin yüzde 0.5 kayıpla ons başına 1,422.63 doları gördü.

(12:15'te güncellendi)