Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya sinemasının genç yeteneklerini İstanbul'da buluşturan ve yeni sinemanın nabzını tutan 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'inin "Uluslararası Keş!f" bölümünde yarışacak filmler belli oldu.

!f İstanbul Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Uğur Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mehmet Günsür, Michael Hausman, Dennis Lim, Philippe Falardeau ve Christoph Terhechte'den oluşan jürinin, festival kapsamında düzenlenecek "Uluslararası Keş!f" yarışmasıyla, yılın ilham veren yönetmenini arayacağını belirtti.

13 Şubat'ta başlayacak festivalde "Uluslararası Keş!f" yarışmasında, ilk ya da ikinci filmini çekmiş yönetmenlerin filmlerinin görücüye çıkacağını bildiren Yüksel, "ABD, Almanya, Fransa, Fas, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, Nepal, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den toplam 9 film yarışacak" dedi.


-Ödüllü filmlerin yarışı

Yarışmaya Almanya'dan katılan Ramon Zürcher'in "The Strange Little Cat / Tuhaf Kedicik"te, Berlin'de bir apartman dairesinde üç kuşak birlikte yaşayan bir aile konu ediliyor.

İranlı Shahram Mokri'ye, Venedik'te Orrizonti Jürisi'nden Teknik Başarı Ödülü'nü getiren "Fish & Cat / Balık ve Kedi" ise kamp yapmaya giden bir grup üniversite öğrencisinin, yakınlardaki restoranda insan eti servis edildiğini öğrendiği gerçek bir olaydan yola çıkıyor. 130 dakikalık tek bir plandan oluşan film, bir yandan Blair Cadısı atmosferini sürdürürken, bir yandan da bir Kiarostami ya da Makhmalbaf filmiymişçesine yüzünü insana dönüp, sinemayla, gerçeklikle ve zamanla oynuyor.

İngiliz yönetmenler Stephanie Spray ve Pacho Velez'in ilk uzun filmleri Manakamana hem ses tasarımıyla hem de sadece 11 çekimden oluşan deneysel yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Yapım, Locarno'da En İyi İlk Film dalında özel mansiyon kazanmıştı.


-Iraklı yönetmenden töre cinayeti

Keş!f yarışmasının bir diğer İngiliz yönetmeni Clio Barnard, The Guardian'ın 5 yıldızla onurlandırdığı "The Selfish Giant / Bencil Dev"de, işçi sınıfından 13 yaşındaki iki çocuğun dostluk ve kaybetme hikayesini anlatıyor. Cannes'da Label Europa Cinemas ödülünü kazanan dram türündeki yapım, Stockholm ve Londra film festivallerinde En İyi Film seçilmişti.

!f izleyicisinin ödüllü kısa filmi "Bawke"yle tanıdığı Iraklı asıllı yönetmen Hisham Zaman'ın ikinci uzun filmi "Before Snowfall / Kar Yağmadan Önce" de ise düğünden kaçan kız kardeşini bulup öldürmeye yemin eden 16 yaşındaki Iraklı Şiyar'ın Irak'ta başlayan ve İstanbul'da süren hikayesi işleniyor. Göteborg'da En İyi İskandinav Filmi seçilen, Tribeca'da da görüntü dalında ödül kazanan filmde, profesyonel olmayan oyuncular performans sergiliyor.

Narimane Mari'nin yazıp yönettiği Cezayir, Fransa ortak yapımı olan "Bloody Beans / Kahrolası Fasulyeler"de, Cezayir Bağımsızlık Savaşı, çocuklar tarafından tekrar canlandırılıyor.

Sırbistanlı kadın yönetmen Mina Djukic'in dünya prömiyerini bu yıl Sundance'te yapacak filmi "The Disobedient / Haylaz", 20'li yaşlarının ortalarında, hayatlarına daha yön verememiş iki eski arkadaşın çıktıkları yolculuğu anlatıyor. Yapım, gençlik isyanı, masumiyet ve özgürlüğe yaklaşımıyla da Çek Yeni Dalgası ve eski Yugoslav sinemasından izler taşıyor.


-Biletler 31 Ocak'ta ön satışta

Abdellah Taia'nın aynı adlı otobiyografik romanından uyarlayıp yönettiği, bir gey çocuğun Arap toplumunda büyümesini anlatan "Salvation Army / Kurtuluş Ordusu", festivalde yarışacak diğer bir film.

Keş!f yarışmasında Türkiye, uluslararası galasını, 64. Berlin Film Festivali'nin "Generation" bölümünde yapacak, Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın yazıp yönettikleri "Mavi Dalga" temsil edecek. Arkadaşlıklar, aşklar ve şarkıların eşlik ettiği bir büyüme hikayesini konu edinen film, 2013 Altın Portakal'da çok sayıda ödül almıştı.

Keş!f bölümündeki filmler ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi tarafından değerlendirmeye alınacak. Burçin Yalçın, Cem Altınsaray ve Müge Turan'dan oluşan jüri, seçecekleri filme SİYAD Ödülü'nü verecek.

13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 13-23 Şubat tarihlerinde İstanbul'da Beyoğlu'nda, İstinye Park'ta, Caddebostan'da, 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde de Ankara ve İzmir'de çeşitli sinemalarda gerçekleştirilecek.

Festivalin biletleri 31 Ocak'ta indirimli ön satışa çıkacak.