Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da birinci el otomobil satışları, Renault SA ve Ford Motor Co. gibi üreticilerin fiyatları düşürmesinin sektörde 2014'te de etkisini gösterebilecek bir toparlanmaya sebep olmasıyla Aralık ayında yüzde 13 yükselerek, 4 senenin en sert aylık artışını kaydetti.

Brüksel merkezli Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği (ACEA) verilerine göre, kayıtlar bir önceki seneki 839,027'den geçen ay 948,090'a yükseldi.

Borç krizi ve resesyonların, teslimatlarda 2013'e kadar 6 yıllık düşüşe sebep olmasından sonra otomobil üreticileri bu seneki Avrupa talebinde hafif bir yükseliş tahmin ediyorlar. Eski otomobillerini değiştiren tüketiciler toparlanmanın bir kısmına tekabül etse de, otomobil üreticilerinin teşvikleri ve İspanya hükümetinin eski otomobil takas programı da kazançları destekliyor.

"Otomobil piyasasının temel olarak ilerleme kaydettiğini söylemek için iyi sebepler var," diyen Frankfurt merkezli Commerzbank AG'nin analisti Sascha Gommel, "Avrupa'daki düşük talepten dolayı otomobiller eskimişti ve hala otomobil kredileri için düşük faiz oranları mevcut," diye görüş bildirdi.

Aralık ayındaki satış artışı Ocak 2010'daki yüzde 13'lük sıçramadan beri en sert yükseliş olarak kaydedildi. Satış büyümeleri 4. ayına girerek, Haziran 2009'dan Mart 2010'a kadar art arda gelen aylık artış sürecinden sonraki en iyi serisini yakaladı. Euro kullanan ülkelerde ekonomik güven, 18 aylık resesyonun 2. çeyrekte sona ermesinden sonra Aralık'ta 2.5 senenin zirvesine çıktı.