"Altın bant seyrine girebilir"
Standard Chartered'tan Jeremy East, altının ons başına 1,350 dolar ile 1,100 dolar arasında bant seyri gösterebileceğini kaydetti
Standard Chartered Plc metal işlemleri küresel başkanı Jeremy East'a göre, altın, dünyanın en büyük altın kullanıcıları Çin ve Hindistan'da artan talebin, Fed'in varlık alımlarını azaltmasının etkilerini dengelemesi ile birlikte, bu yıl muhtemelen ons başına 1,350 dolar ile 1,100 dolar arasında işlem görecek.
East, kişisel görüşlerini açıkladığını ve söylediklerinin Banka'yı bağlamadığını kaydettiği mülakatta, sıfır seviyesindeki ABD faizlerinin ve merkez bankalarından gelen alımların altını destekleyebileceğini belirtti. Banka'nın kuruluş çalışmalarına katılmak için Londra'dan Hong Kong'a geçen East'ın tahmin ettiği zirve fiyatlarda yüzde 8.9 yükselişi temsil ediyor ve fiyatların Ekim ayından bu yana görmediği seviyelere çıkmasını öngörüyor. Tahminin alt sınırı ise 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.
Altın geçen yıl, ABD ekonomisindeki toparlanma ve hisse senedi fiyatlarındaki güçlü artışların bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmesine neden olması sonucu yüzde 28 değer kaybetti ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar 2013 yılında yüzde 33 daralırken, Çin'deki talep, bu ülkenin Hong Kong'dan net altın ithalatının Ocak-Kasım döneminde 1,000 tonu geçmesi ile birlikte, muhtemelen ilk kez Hindistan'ın talebini geçti. East'ın bu tahminine karşın, Goldman Sachs Group Inc. ve ABN Amro Group NV., altın fiyat tahminlerini aşağı çekti.
30 yıldır metal işlemleri yapan East, "Çin'de talep bu yıl da 1,000 tonu geçerse şaşırmam," dedi ve "ETF satışları sürecek, ancak benim görüşüm bunun yavaşlayacağı" şeklinde görüş bildirdi.
Spot altın bugün Singapur saati ile 11:47'de ons başına 1,240.92 dolardan işlem görüyordu ve bu fiyat yılbaşından bu yana yüzde 2.9'luk artışı işaret ediyor. Fiyatlar 14 Ocak'ta, Asya'da talebin arttığı spekülasyonu ve ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden düşük çıkmasının Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentisini zayıflatması sonucu, 1,257 dolara kadar çıktı. Altın geçen yıl, 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi'nde, mısır ve gümüşün ardından en fazla kaybettiren meta oldu.
Merkez Bankaları
Goldman Sachs, 1 Ocak'taki raporunda, altının ABD toparlanmasına ilişkin haberlerin artması ile birlikte daha da düşebileceğini kaydetti ve fiyatların 12 aylık bir dönemde 1,050 dolara inebileceği tahmininde bulundu. ABN Amro analisti Georgette Boele, altının 2014 yılını 1,000 dolar ile bitireceğini öngörürken, Credit Suisse Group AG, metalin bu seviyeye yıl sona ermeden önce ulaşabileceğini tahmin etti.
Altın geçen yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya hazırlanması ve 18 Aralık'taki toplantısında, varlık alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararı alması şile birlikte değer kaybetti. Fed politika yapıcıları, faizlerin işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına düşse bile sıfır seviyesi yakınında kalabileceğini kaydetti. İşsizlik oranındaki bu seviye, daha önce, faiz artırımı için muhtemel bir katalizör olarak gösterilmişti.
Merkez bankaları, ülkelerin rezervlerini farklılaştırma çabaları dahilinde, 2009 yılında net alıcı konumuna döndü. Dünya Altın Konseyi2ne göre, 2012 yılında 534.6 ton ile 1964'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkan merkez bankası alımların, 2013 yılında muhtemelen 350 ton oldu.
Batıdan Doğuya
HSBC Holdings Plc, 18 Ekim'deki raporunda, Büyük Çin (Çin, Hong Kong ve Tayvan), Hindistan, Endonezya ve Vietnam'da altın mücevher ve külçe talebinin, küresel toplamın yüzde 60'ına yükseldiğini kaydetti. Bu oran 2004 yılında yüzde 35 seviyesindeydi. Londra merkezli WGC'nin verileri, Çin'de talebin Eylül sonunda biten 12 aylık dönemde yüzde 30 artarak 996.3 tona çıktığını gösterdi. WGC, 14 Kasım'daki değerlendirmesinde, altının batıdan doğuya, Büyük Çin adı altında toplanan gruba gittiğini kaydetti.
East, Asyalı alıcıların favorisi olan külçe altın çubuklarını işaret ederek, "ETF'lerdeki altının batıda kiloluk külçelere rafine edilerek doğuya satılması konusunda önemli bir lojistik tıkanıklık gördük," dedi.
London Bullion Market Association'a göre, Londra'da teslimata uygun altın genellikle 400 onsa ya da 12.5 kilograma yakın. Çin'de hemen teslim altın için alıcılar tarafından ödenen prim 7 Ocak'ta ons başına 31.21 doalra çıktı. Bu prim 203'te ortalama 18.72 dolar seviyesindeydi.
Standard Chartered, personel artırımı ile birlikte emtia işini genişleten bankalar arasında yer alıyor. Banka, London Bullion Market Association üyesi ve Şanghay'da geçen yıl fiziki metal işlemleri yapmaya başladı.