Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Rusya stagflasyon uyarıları üzerine teşviklerden vazgeçiyor

Rusya stagflasyon uyarıları üzerine teşviklerden vazgeçiyor

Rusya Merkez Bankası'nın stagflasyon uyarısı üzerine Moskova hükümeti teşvikleri sonlandırıyor

Giriş: 16 Ocak 2014, Perşembe 13:04
Güncelleme: 17 Ocak 2014, Cuma 10:48

Düşük faiz konusunda geçtiğimiz yıl merkez bankasının aklını çelmeyi beceremeyen Rus hükümeti, şimdi ekonomiyi kısıtlayan sorunları gizleyen teşviklere karşı bir yaklaşım benimsedi.

Rusya Merkez Bankası İlk Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva dün Moskova'da katıldığı bir konferansta, stagflasyon olarak bilinen "fiyat artışı ve tekleyen büyüme" birleşiminin, merkez bankasını, talebi güçlendirme araçlarından mahrum bıraktığını söyledi. Yudaeva, ayrıca Rusya'nın %3-4 olarak belirlenen orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmasının gerektiğini ve beklentileri düşük seviyede çıpalamak için 5 yıl o seviyede tutması gerektiğini söyledi.

Daha zayıf ruble fiyat büyümesini desteklerken, bunun tek başına enflasyonu değiştirecek bir etki olmadığını savunan Yudaeva, "Gıda maliyeti ve enflasyon beklentileri, fiyat büyümesini etkilemeye devam ediyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev de aynı konferansta, mali ve parasal genişlemenin, dengesizlikleri yaratan riskler için yalnızca geçici bir düzeltme olacağını savundu.

Rus politika yapıcılar, 2 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonominin yolsuzluk ve verimsizliğin kıskacında kalmasıyla, söylemlerini değiştiriyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun son Küresel Rekabetlilik Raporu'na göre Rusya'nın kamu kurumları 118. sıradayken, rekabet seviyesi de 148 ülke arasında 135. sırada yer alıyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol dışı açığın, üretimin yüzde 10'un üzerine karşılık gelen "kritik seviyenin" üzerinde seyretmesiyle, ülkenin bütçe kaynaklarını tükettiğine dikkat çekerek, uyardı.

Harcamaların "astronomik" boyutlarda, ancak insanların kurumların ve hükümetin sağladığı hizmetlerin kalitesinden mutsuz olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, "Modernleşmeye izin veren bir büyüme hızına ihtiyacımız var. Devlet harcamasıyla hızlı büyümeyi garantileyemeyiz" dedi.

Verimsizlik, Bloomberg'in izlediği 21 gelişmekte olan ülke arasında en ucuz fiyatlamaya sahip olan Rus hisselerinin değerlemesine yansıyor. Rusya'nın gösterge endeksi Micex Endeksi, 12 aylık tahmini kazançların 4.4 katından değerlenirken, bu katsayı MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi için 10.3'te seyrediyor.