Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:35'te güncellendi)

Altın fiyatları, Minneapolis Fed Başkanı'nın politika yapıcıların ekonomiyi teşvik etmek için daha fazla şey yapması gerektiğini söylemesi ile bir haftanın en dik yükselişini kaydetti.

Bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunan Narayana Kocherlakota, "Enflasyonun hedefimizin altında ısrarlı bir şekilde seyretmesi risk oluşturuyor" dedi. Fed Aralık ayındaki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve bu adım, altının son 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüş göstermesine yardımcı oldu. Merkez bankasının bir sonraki toplantısı 28-29 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Chicago'da bulunan Citigroup Inc. vadeliler uzmanı Sterling Smith, "Güvercin yorumların beraberinde getirdiği bir rüzgar görüyoruz. Piyasa dikkatlice izleyerek her bir ABD verisinden ve Fed yetkilisinin yorumundan işaretler arıyor" ifadelerini kullandı.

Şubat vadeli altın kontratları, yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 10:14'te Comex'te ons başına 1,24910 dolar oldu ve 10 Ocak'tan bu yana en dik artışa hazırlanıyor.

Çin'de artan talep, altının dün itibarıyla bu yıl içerisinde yüzde 3.2 yükselmesine yardımcı oldu. Şanghay Altın Borsası'ndaki teslimatlar 2013'te neredeyse ikiye katlandı.

New York Mercantile Exchange (Nymex) işlemlerinde, Mart vadeli paladyum kontratları yüzde 0.8 yükselerek ons başına 750.15 dolar olurken, Nisan vadeli platin kontratları yüzde 1.2 artışla ons başına 1,448.70 dolardan işlem görüyor.

Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisinden ikisi olan Lonmin Plc ve Impala Platinum Holdings Ltd.'de, bir sendikanın ücretler konusunda anlaşmaya varamamasının ardından birkaç gün içinde grev bildirimlerini alacak. En büyük üretici olan Anglo American Platinum Ltd.'de ise grev kararı 19 Ocak'ta görüşülecek.

(20:35'te güncellendi)