Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın finansal regülasyon kuruluşunun başındaki Koenig, döviz kuru ve değerli metal fiyatlarındaki olası manipülasyonların, 6 milyar dolara kadar cezalara yol açan Libor yolsuzluğundan da kötü olduğunu açıkladı.

Dün Frankfurt'ta açıklama yapan Bafin Başkanı Elke Koenig "Döviz kuru ve değerli metal piyasalarına dair iddialar çok daha ciddi, çünkü bu gibi referans değerler, Libor ve Euribor'un aksine, genel olarak likit piyasalardaki işlemlere bağlıdır, banka tahminlerine değil," diye görüş bildirdi.

Koenig bu açıklamayla, diğer göstergelere de sıçrayan Libor soruşturmaları hakkında yorum yapan ilk küresel finans regülatör oldu. Avrupa Birliği antitröst şefi Joaquin Almunia bu hafta, olası döviz kuru manipülasyonlarındaki incelemelerde regülatörlerin, Libor yolsuzluğuyla ilgili soruşturmadaki benzer yöntemlere baktığını söylemişti.

Bonn merkezli Bafin bu hafta başında, para yöneticileri tarafından farklı para birimlerdeki tutulan pozisyonların değerini belirlemek için kullanılan WM/Reuters oranlarını dünyanın en büyük bankalarının manipüle edip etmediklerini inceleyen İngiltere, ABD ve İsviçreli regülatörlere katılıp döviz kuru işlemlerini araştıracağını açıklamıştı.