Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. halka arz pazarı olan Çin'de bir yıldan uzun süredir gerçekleşen ilk halka arz yatırımcıları sevindirdi. Endüstriyel valf üreticisi Neway Valve’ın hisseleri Şanghay Borsasında işlem görmeye başlamasından kısa bir süre sonra yüzde 43 artış kaydetti.

2012 yılında ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci halka arz pazarı olan Çin'de yaklaşık 15 aydır yeni halka arz gerçekleştirilmiyordu. Düzenleyici kurumlar artan halka arzların kalitesi konusundaki endişelerin artmasıyla tüm işlemleri yasaklamıştı.

Bu durum birçok şirketin yatırım planlarını sekteye uğratırken, büyük firmalar halka arz için Hong Kong'a yönelmişti.

Yeni halka arzlarda yatırımcıları koruyan kuralları hazırlanmasıyla Çin Sermaye Piyasaları Komisyonu geçen ay 5 şirketin borsaya açılmasına onay vermişti.

Öte yandan Çin'de halka arz piyasasının tekrar açılması işlerin yoluna girdiği anlamına gelmiyor. Birçok şirket, değerlemelerin yüksek olması nedeniyle başvurularını geri çekmiş bulunuyor.

Goldman Sachs'tan hisse analisti Helen Zhu, bu yıl Çin borsalarını harekete geçirecek gelişmelerin halka arzlardan ziyade yapısal reformlar ve ekonomik istikrar olacağını kaydetti.