Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya merkez bankası Bundesbank, yurtdışında tuttuğu altın varlıklarının yarısını ülkeye getirmeye yönelik plan dahilinde, New York'ta depoladığı altının 30 ila 50 tonunu bu yıl ülkeye getirmeyi planlıyor.

Bundesbank sözcüsüne göre, Banka geçen yıl 32 ton altının Paris'ten ve beş ton altının ise New York'tan transferini gerçekleştirdi. Sözcü, Banka'nın her yıl 50 ton altının ülkeye getirilmesini bekledini söyledi.

Bundesbank, bir yıl önce yaptığı açıklamada, Almanya'nın rezervlerinin güvenliğine ilişkin kamuoyu güvenini sağlamak için, Paris ve New York'ta depoladığı altının 674 tonluk bölümünü 2020 yılına kadar ülkeye getireceğini kaydetmişti. Stokların değeri, altının geçen yıl 1981 yılından bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşamasının ardından, 36 milyar dolardan, mevcut fiyatlarla 27.2 milyar dolara geriledi.

Londra'da Mitsui & Co. Precious Metals Inc. analisti David Jollie, "Bundesbank tarafından yapılan yorumlar, Banka'nın yurtdışındaki altın varlıklarının emniyetine yönelik güvenin yüksek olduğunu gösterdi," dedi ve "Bu güven seviyesi dikkate alındığında, bu süreç konusunda aceleci olmasına gerek yok. Zira altının fiziki olarak taşınması Bundesbank'a bazı maliyetler getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Banka, geçen yılki açıklamasında, Banque de France'de tuttuğu 374 tonluk altının tümünü ve New York Fed'dekilerden 300 tonunu daha  getireceğini, İngiltere Merkez Bankası'ndaki varlıkların ise değişmediğini kaydetmişti. Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Bundesbank'ın 2020 yılına kadar koyduğu hedefi tutturabilmesi için her yıl ülkeye 92 ton altın getiresi gerekiyor.

Dünya Altın Konseyi^ne göre, Almanya, 30 Kasım itibariyle, 3,387.1 ton ile ABD'den sonra dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülke konumunda. Almanya'da Sayıştay 2012 yılında ülkenin altın rezervleri konusunda bir tartışmayı ateşledi. Mahkeme, varlığının asla doğrulanmadığını kaydederek, Bundesbank'a yurtdışındaki altın varlıklarının stok sayımını yapma çağrısında bulundu.