Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın finansal sisteme 255 milyar yuan enjekte etmesinin ve Çin Yeni Yılı'ndaki nakit talebi için kredi mekanizmasını genişletmesinin ardından Çin'de para piyasası oranları 4 haftanın en sert düşüşünü yaptı.

Bankalararası kullanılabilir fon miktarının göstergesi olan 7 günlük repo oranı Şanghay saati ile 9:22 itibariyle 134 baz puan düşerek yüzde 5.25'e geriledi. Para piyasası oranları dün 142 baz puan ile 7 ayın en büyük artışını kaydetmişti. 7 günlük repo oranının dalgalanması için sabit ödeme oranı olan 1 yıllık swaplar 15 baz puan düşerek yüzde 4.87'ye geriledi.

Çin Merkez Bankası dün Sabit Kredi Mekanizması'nı (SLF) kullanarak büyük bankalara fon enjekte etti ve traderlara göre bugün de 255 milyar yuanlık ters repo anlaşması yaptı. Merkez bankası 10 bölgedeki küçük ve orta ölçekli bankaların da da 31 Ocak'ta başlayacak Çin Yeni Yılı tatilinin öncesinde deneme olarak SLF'den yararlanmasına izin veriyor.

Bu adımların PBOC tarafından atılmış önemli adımlar olduğunu belirten Nomura Holdings Inc.'İn ekonomistlerinden Zhang Shiwei, "Bu önlemler önümüzdeki haftalar için bankalararası piyasalardaki likidite risklerini ve kurumsal sektördeki temerrüt risklerini azalttı. Aynı zamanda küçük bankaların temerrüt riskini de azaltmaya yardımcı oluyor" dedi.