Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), merkez bankaları faizleri artırmaya başlamadan önce Danimarka'nın hanehalklarının risk algılarının değişmesi ve sıkılaştırmaya yardımcı olmaya yönelik politikaları uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.

Kopenhag'da konuşan Paris merkezli OECD'nin başkan yardımcısı Robert Ford, "Er ya da geç Danimarka ve Avrupa'nın geri kalanında faizler normal seviyelere geri dönecek. Ve ülkenin hanehalkı borç seviyesi riskli. Diğerlerine göre çok yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka, harcanılabilir gelirin yüzde 321 oranındaki borcuyla, dünyanın en büyük özel sektör borç yüküne sahip. OECD, "Borçlar emeklilik tasarrufları ve konut hisseleriyle desteklense de, ülkenin borçlanma maliyetleri, politika yapıcıların göz ardı edemeyeceği bir kırılganlığa ulaşmış durumda" dedi.

Danimarka'nın borçlarını azaltması ya da hanehalklarının en azından tedbirsiz bir şekilde kendilerini genişletmediğinden emin olması gerektiğini belirten Foırd, "Burada sorun olacağına dair belli bir kanıtımız olduğundan değil, ancak biliyorsunuz ABD, amortize edilmemiş krediler yüzünden büyük sorunlar yaşadı" dedi.

Konut balonunun 2008'de patlayarak, 62 mevduat bankasını silmesi ve kredilerin konutların değerlerine ulaşmasıyla hanehalklarının finansmanını genişletmesinin ardından Danimarka, İskandinavya'nın en zayıf ekonomisi olarak öne çıktı.