Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası 2 günlük para politikasına başlarken, ihracatçıların yenin zayıflamasıyla değerlenmesi ve yatırımcıların, kurumsal vergilerde indirim ihtimalini değerlendirmesiyle Tokyo Borsası yükseldi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.5 primlendi. Japonya'nın 2 numaralı kargı şirketi Mitsui O.S.K. Lines Ltd., Nomura Holdings Inc.'in, ulaştırma hisselerinin tamamı arasında sektörün yükselmesini beklediğini söyleyerek hisse notunu artırmasının ardından yüzde 2.8 değer kazandı. Alps Electric Co., Goldman Sachs Group Inc.'in bilgisayar parçaları üreticisi şirketin hisselerinin notunu yükseltmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi'deki kazançlara öncülük etti. Asya'nın en büyük havayolu şirketi ANA Holdings Inc., Bank of America Corp.'un Merrill Lynch biriminin şirketin notunu indirmesi sonrasında yüzde 2.6 değer kaybetti.

Değer kazanan ve kaybeden hisse sayısının eşit olduğu Topix Endeksi yüzde 0.2 kazançla 1,295.95 puandan kapandı. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 1 artışla 15,795.96 puana çıktı. Yen, dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 104.56 düzeyine geriledi.

Hong Kong'taki Vantage Capital Markets'ın kurumsal hisse türevleri müdürü Stuart Beavis, bugünün yen hikayesiyle dolu olduğunu söyleyerek, "Bazıları BOJ ve başbakanın yeni, dolar karşısında 110 ve üzerine kadar itmesi gerektiğini ve eğer gerekirse yapacaklarını söylüyor. Abe'nin reformlarda adım atması gerekiyor, aksi takdirde kredibilitesini yitirecek. Şirket vergisi indirimi haberi olumlu" dedi.

Japonya mali ve ekonomi politikası konseyine gönderilerilen belgede, Japonya'nın kurumsal vergi oranını hızlı bir şekilde yüzde 35'ten yüzde 25'e indirmeyi düşünmesinin gerektiği belirtildi.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, yüzde 10'luk indiriminin, 2014 mali bütçesi temel alındığında 5 trilyon yen vergi kazancı kaybettirebileceğini söyledi. Aso, bu indirimin karşılanması için başka kazanç kaynaklarının yaratılması gerektiğini dile getirdi.