Ekmekten sonra peynir ve zeytine de tuz ayarı geliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 17 katkı maddesini arındırdığı ekmekte kepek oranını yükseltip tuz oranını düşürme hamlesinin ardından bir diğer düzenleme de zeytin, peynir ve meyve suları için geliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca görüşe açılan taslak düzenlemelere göre, peynirlerdeki tuz oranı yüzde 12,5 ila yüzde 40 arasında azaltılacak. Ambalajsız peynirlerin pazar yerlerinde satışa sunulmasını yasaklayan düzenlemeye göre peyniri olgunlaştırma süresinin en az 8 ay olması zorunluluğu getirilecek.
-Zeytinde tuz limiti yüzde 9'u geçemeyecek
Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta zeytine yönelik de bir dizi düzenleme planlanıyor. Piyasadaki zeytinlerde tuz limitinin maksimum yüzde 9 ile sınırlandırılması gündemde. Zeytinin değişik sos, baharat ya da diğer yenilebilir maddelerle karıştırılması veya marine edilmesi halinde ürünün 'salata zeytin' olarak ifade edileceği belirtilen taslağa göre söz konusu üründeki zeytin oranı ise en az yüzde 55 olacak.
Söz konusu taslağın sektör temsilcilerinin görüşlerinin alarak hazırlandığını belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, “Son dönemde gıdalarda taklit ve tağşiş yapan firmalarla mücadelede önemli mesafeler katedildi. Gıda ürünlerindeki düzenlemeler Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde atılan adımların devamı niteliğinde” dedi.
Bu tür uygulamaların tüketicilerin sağlığını korumaya yönelik olduğunu vurgulayan Tan, “Bu, insan sağlığının ön planda tutulduğu, tüketiciye kaliteli ürün sunacak bir düzenleme” diye konuştu.
Tan, yeni çıkan yasa ile birlikte 31 aralık 2013 tarihinden itibaren zeytin ve zeytinyağı ticareti yapanların 'işletme kayıt numarası' almak zorunda olduğunu ve bunun da sektörün kayıt altına alınması açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
-Merdiven altı üretimin önüne geçilecek
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ürün Koordinatörü Veli Ercan ise hali hazırda kendilerinin yeşil zeytin üretiminde tuz oranını cam kavanozda maksimum 6, teneke ve pet ambalajlarda ise maksimum 7.5-8 olarak uygulandığını belirterek “Siyah zeytin üretiminde de tuz oranı cam kavanozda maksimum 6, teneke ve bidon ambajlarda ise maksimum yüzde 8.5-9 olarak uygulanıyor” dedi.
Bakanlık tarafından hazırlanan taslağın, özellikle iç piyasada yaşanan bir çok sorunu çözmeye dönük adımlar olarak görüldüğünü kaydeden Ercan, “Bu düzenlemelerle üretici daha sağlıklı üretime yönelecek ve bunun sonucunda tüketicinin de sağlıklı ve güvenli ürüne ulaşması sağlanacaktır. Aksi halde özellikle zeytinde yaşanan merdivenaltı üretimle kötü koşullarda üretilen ürünlerle, sistem içinde doğru üretim yapanlar arasında oluşan haksız rekabetin önüne geçilemez” dedi.
Ercan, düzenlemelerin hayata geçmesiyle öncelikli olarak merdiven altı üretimin önüne geçileceğini savundu.
-Meyve sularında ilave şekere yasak geliyor
Bakanlık, meyve suyu sektörüne yönelik de bir dizi düzenleme hazırlığında. Mevcut tebliğde meyve sularına asitlik düzenleyici veya tatlandırma amacıyla litrede 150 gram şeker ilave edilebilmekteyken, bakanlığın görüşe sunduğu taslak tebliğe göre meyve sularına ilave şeker katılması yasaklanacak.
Meyve sularına şeker katılmaması önerisinin sektörün kendisinden geldiğini kaydeden Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Ebru Akdağ, şeker ilavesinin yasaklanması kararı ile tüketicinin meyve sularına olan güveninin artacağını ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan taslağı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Akdağ, yasal mevzuata göre eklenmesine izin verilen şekerin yasaklanmasını talep eden sanayinin bu önerisinin altında iki temel nedenin yattığını söyledi.
Akdağ, “Birincisi işlenen meyve kalitesi ve teknoloji sayesinde tat dengesini sağlamak için şeker katılmasına gerek duymadan sektör, zaten 0 meyve sularını şeker katkısız olarak üretiyordu. Ancak mevzuata göre çok az miktarda da olsa şeker katkısına izin verilmesi, ürünlere şeker katıldığı yanılgısına yol açıyordu. Ayrıca küçük büyük her üreticinin aynı gelişmişlik seviyesine gelerek, olası durumlarda şeker katmasının da önüne geçilmesi hedeflendi. İkinci sebep de işte bu yanlış algıların silinerek, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve 0 meyve suyunun eklenmiş şeker içermediğinin anlaşılmasıydı” dedi.
Taslak yasalaşırsa bu düzenleme için yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren işletmelere 31 Aralık 2015 tarihine kadar uyum süresi verilecek.
BloombergHT Editörü İrfan Donat
idonat@bloomberght.com