Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Merkez Bankası faiz değiştirmedi

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, gecelik faiz oranlarında, marjinal fonlama oranını yüzde 7,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ta tuttu.

-IMF küresel büyüme tahminini yükseltti

IMF her yıl Nisan ve Ekim aylarında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü (World Economic Outlook-WEO) raporunun bugün açıkladığı güncelleme notunda, dünya ekonomisinin durumu ve karşılaşılan risklerle ilgili bir dizi değerlendirme ve öngörüde bulundu.

Dünya ekonomisinin 2013 yılının ikinci yarısında girdiği büyüme sürecinin 2014-15 yıllarında da devam edeceğini vurgulayarak, büyüme oranını bu yıllar için sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 3,9 olarak tahmin edildiği raporda, gelişmiş ülkelerde iç talepte belirli bir artış kaydedilmiş olmasına karşın büyümenin henüz potansiyel düzeye ulaşamadığına işaret edildi.

-ABD hisseleri tatil sonrası dalgalı seyrediyor

ABD hisseleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminini artırmasının, Verizon Communications Inc. ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin beklenenden zayıf bilançolarını dengelemesi ile dalgalanıyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi büyük bir değişiklik yaşamayarak, New York saati ile 11:59'da 1,840.34 puan oldu ve erken saatlerde yüzde 0.6'ya varan kazancı sildi. Dow Jones endeksi ise 71.12 puan, yani yüzde 0.4 geriledi ve 16,387.44 puanda. Küçük hisselerin yer aldığı Russell 2000 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek 1,173.86 puan oldu ve zirve rekorunu kırdı.

-Avrupa hisseleri günü yatay tamamladı

Avrupa hisseleri, gıda ve içecek üreticilerindeki yükselişin madencilik hisselerindeki düşüşü dengelemesi ile büyük bir değişiklik yaşamadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az yükselerek günü 335.76 puandan tamamladı ve erken saatlerdeki yüzde 0.6'lık kazancı azalttı. Endeks son altı yılın zirvesine yakın seviyede.

-ABD tahvil faizleri "FOMC" öncesi durgun

10 yıl vadeli ABD hazine tahvili faizleri, yatırımcıların ABD'de ekonomik toparlanmanın Fed'in tahvil alımlarını daha fazla azaltacağı kadar güçlü olup olmadığına ağırlık vermeleri ile, altı haftanın en düşüğü yakınlarındaki seviyede durağan bir seyir izliyor.

10 yıllık tahvil faizleri büyük bir değişiklik yaşamayarak, New York saatiyle 12:47'de yüzde 2.825 olarak kaydedildi. Faiz erken saatlerde beş baz puan kadar yükselerek yüzde 2.866'yı görürken, 17 Ocak'ta ise 2.816'ya gerilemiş ve 11 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye inmişti. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı 1/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 31 sent düşerek 99 11/32'ye indi.

-Gelişen piyasalar 3 günlük düşüşe son verdi

Gelişen piyasalar, Çin Merkez Bankası'nın finansal sisteme fon enjekte etmesinin ardından Çin hisselerinin öncülüğünde 4 günün ilk yükselişini kaydetti. Rusya'nın OAO Gazprom yüzde 4 yükselirken, Türk lirası faiz kararı sonrasında rekor düşük seviyeye zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükselişle Londra saatiyle 13:58'de 972.01 puanı buldu. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. Hang Seng China Enterprises Endeksi'ne yüzde 2.7 kazançla öncülük etti. Gazprom, şirketin CEO'su Alexay Miller'in Çin'in National Petroleum Corp. Başkanı Zhou Jiping ile yarın Pekin'de görüşmesinden önce 4 ayın en büyük rallisini yaptı. Lira yüzde 1.3 kadar zayıfladı.

-Brent petrol 3 gün sonra yükseliyor

Brent petrolü, gelişmiş ülkelerde ekonomik toparlanmanın sağlamlaşması sonrasında talebin arttığına yönelik işaretler ile, üç işlem günü süren düşüşün ardından yükseldi.

Mart vadeli Brent petrolün varil fiyatı ICE Futures Europe borsasında 1.57 dolar kadar yükselerek 107.92 doları görmesinin ardından, Londra saati ile 13:15'te 107.76 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 12.91 dolar olurken, 17 Ocak'ta bu fark 11.89 dolardaydı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 üzerinde seyretti.