Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

California Üniversitesi,  Dünyanın üretim üssü haline gelen Çin'in tüm dünyaya ihraç ettiği tüketim ürünlerinin üretimi esnasında ortaya çıkan hava kirliliğinin ABD'nin Pasifik Okyanusuna kıyısı bulunan batı yakasına etkisini araştırdı.

Üniversitenin araştırmasına göre, Pasifik Okyanusunda batıdan esen güçlü küresel rüzgarın da etkisiyle özellikle bahar aylarında Çin'in kirli havasının Kaliforniya'nın vadi ve kıyı şeridinde kirliliğine neden olduğu belirtildi.

''UC Irvine Yer Sistemi'' bölümünde görev yapan bilim adamı Steve Davis ile Pekin Üniversitesi'nden Jintai Lin tarafından ortak hazırlanan raporda, Çin'de elektrik ve elektronik aletler üreten fabrikaların yaydığı karbonmonoksit ve nitrojen oksit gazlarının, ABD'nin batı yakasındaki en büyük kentlerinden Los Angeles ve civarındaki havanın yılda en az bir gün fazladan ulusal ozon limitlerini aşmasına neden olduğu belirtildi. Rapor sonuçları, Ulusal Bilimler Akademisi'nin yeni yayımlanan tutanaklarında da yer aldı.

Yakıt olarak kömür kullanımının yaygın olduğu Çin'deki hava kirliliği, dünyanın en büyük üretim üssü olması ve son yıllarda yaşadığı rekor büyümenin de getirdiği hızla fabrikalardan çıkan zararlı gazların havaya salınmasıyla insan hayatını tehdit eder boyutlara ulaştığı belirtilmişti.

Dünyada hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 şehirden 16'sının bulunduğu Çin'de, 20 milyonun üzerinde kişide astım hastalığı bulunuyor.

AA