Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de distile petrol stoklarının düşüşünün 2. haftasına girildiği spekülasyonlarıyla yükselişinin 3. gününe girdi.

Vadeliler New York'ta yüzde 0.8 kadar arttı. Yarın gelecek olan Enerji Enfermasyon İdaresi verileri öncesindeki Bloomberg anketine göre, distile stoklar geçen hafta 500,000 varil azaldı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dün güçlenen ekonomiye işaret ederek, küresel petrol tüketimi beklentilerini yükseltti.

"Daha dengeli bir ekonomik toparlanma görüyoruz," diyen Kopenhag merkezli Saxo Bank A/S'nin yetkilisi Ole Sloth Hansen, "Şu ana kadar piyasa gelişen ekonomilerle yönlendi. Şu anda ABD ve Avrupa'nın ipleri eline aldığını görüyoruz. Petrol fiyatları bu hafta iyi bir ralli yaptılar, ve beklentide bu bantta seyredeceği yönünde," diye ekledi.

Mart vadeli WTI kontratı Nymex'te 74 sent kadar yükselerek varil başına 95.71 doları gördü ve Londra saatiyle 12:55'te 95.45 dolardan işlem gördü. Şubat vadeli kontrat 62 sent artarak 2 Ocak'tan beri en yüksek seviye olan 95.44 dolardan kapandı ve dün vadesi doldu.

Mart vadeli Brent petrol 80 sent tırmanarak, Londra merkezli ICE Futures Europe'da varil başına 107.53 dolardan işlem gördü. Brent ile WTI arasındaki fark 11.95 dolara çıktı.

(15:20'de güncellendi)