Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonomik büyüme beklentilerini yükseltmesi ve Endonezya'daki ihracat kısıtlamasının arzı azaltacağı endişeleriyle yükselişinin 2. gününde 3 ayın zirvesine çıktı.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 kadar artarak 23 Ekim'den beri en yüksek seviye olan 14,790 doları buldu ve Tokyo saatiyle 11:39'da 14,760 dolardan işlem gördü. Nikel bu ay yüzde 6.2 güçlenerek, LME'deki 6 metal arasında en iyi performansı sergiledi.


IMF'nin dünkü açıklamasına göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 3.7 büyümesi bekleniyor. Goldman Sachs Group Inc. 12 aylık nikel fiyat tahminini yüzde 6.7 ile ton başına 16,000 dolara çıkardı ve nikelin 2014 için en yüksek fiyat beklentisinin olduğu 3 metalden biri olduğunu açıkladı. Dünyanın en büyük üreticisi Endonezya'daki ihracat kısıtlaması 12 Ocak'ta yürürlüğe girdi.

Seul merkezli Korea Exchange Bank Futures Co.'nun traderı Hwang Il Doo, "Küresel ekonominin iyileşmesiyle ve Endonezya'daki ihracat kısıtlamasıyla, nikelin en çok yükselen metal olduğunu görüyoruz," diye görüş bildirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra'da yatay seyrederek ton başına 7,338 dolar oldu. Nisan vadeli bakır yüzde 0.2 yükselerek Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda ton başına 51,740 yuandan (8,550 dolar) işlem gördü. Mart vadeli kontrat yatay seyretti ve New York'taki Comex'te pound başına 3.3495 doları gördü.

Spot bakır fiyatı LME'nin 3 ay vadeli kontratının ton başına 64.50 dolar üstünde seyrederek, Mayıs 2012'den beri en geniş backwardation kaydedildi. Daha kısa vadeli kontratların fiyatlarının uzun vadelilerden yüksek olduğu piyasa yapısı olan "backwardation," kısıtlı arzın işaretçisi oluyor.

LME'de alüminyum, kurşun ve çinko da yükselirken, kalay işlem görmedi.