Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BloombergHT'de Yatırım Bülteni programına katılan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, Yavuz Semerci ve Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Eylül sonu itibariyle 22 milyar liralık nakit kredilerinin bulunduğunu söyleyen Beyaz, Türk ekonomisine 20 milyar liralık katkı yaptıklarını belirtti. Beyaz, Bank Asya'nın yüzde 54'lük hissesinin halka açık durumda olduğunu belirtti ve 17 yıllık tarihleri ve 1.3 milyon mevduat müşterileriyle Türk finans sisteminin önemli oyuncularından biri olduklarının altını çizdi.

Bank Asya'da kamu mevduatı olmadığını ifade eden Beyaz birkaç büyük kuruluşun mevduatını çekmek istediğini ve ödediklerini açıkladı.  Ahmet Beyaz, sermaye yeterlilik oranının bugün itibariyle yüzde 14.8 olduğunu, likidite rasyolarında herhangi bir sorun olmadığını ve yükümlülüklerini karşılayabilecek güçte olduklarını belirtti. Tüm bankaların işlem yaptığı piyasalarda işlem yaptıklarını söyleyen Beyaz, yaklaşık 2 milyar dolarlık dış borçlarının bulunduğunu ve bu yıl 500 milyon dolarlık sukuk ihracına çıkacaklarını ifade etti.

Beyaz, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm taahütlerini yerine getirdiklerini belirtip tüm stres testlerini başarıyla geçmiş durumda olduklarını ve 230 karşı dava açtıklarını söyledi. Kredi hacmi artış hızının yüzde 30 olduğunu ve 2 milyon kart müşterilerinin bulunduğunu açıklayan Beyaz, 2014'te Bank Asya için yüzde 20'ler civarında bir kredi hacmi büyümesi ve konjonktür uygun olduğunda 500 milyon dolarlık sukuk ihracı yapacaklarını açıkladı. Beyaz, Asya Emeklilik'te 203 bin bireysel emeklilik müşterilerinin olduğunu vurguladı ve A101 market zincirinde yüzde 22'lik paylarının bulunduğunu, 2016 veya 2017'de A101 market zincirinin halka arzının gerçekleşebileceğini belirtti.

Şu anda sermayeye ihtiyaçlarının olmadığını ifade eden Beyaz, ihtiyaç duyulursa büyümeyi desteklemek için sermaye artışı yapılabileceğini, bankacılık sektörünün karşılaştığı risklerin Bank Asya için de geçerli olduğunu söyledi.