Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Japonya en kolay iş yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmasıyla, Başbakan Shinzo Abe'nin regülasyonları azaltıp şirketleri cezbetme konusunda daha ciddi adımlar atmasının gereği açığa çıktı.

Abe, hükümetinin ekonomik ve diplomatik politikalarını yatırımcı ve dünya liderlerine anlatmak için Davos'a giderken, Japonya, iş başlatma maliyeti ve yerel tüketim tabanının hazırlığının içinde bulunduğu 6 kriterden oluşan endekste 9 sıra geriye düşerek 12.'liğe geriledi. Böylece, Japonya, Hong Kong'un 1 numara olduğu listede, Almanya, İngiltere, Hollanda, İspanya, İsveç ve Fransa gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Abe, Aralık 2012'de göreve başladığında ekonomik stratejisinin bir parçasınında Japonya'yı dünyada en kolay iş yapılan ülke yapmak olduğunu açıklamıştı. Abe'nin hala Japonya'nın rekabet kabiliyetini arttıracak şirketlere kurumsal vergi indirimi getirmesi bekleniyor.

"Japonya'da Avrupa'dan daha az bir iş dostu çevre var," diyen Tokyo merkezli Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun ekonomisti Hiroaki Muto, "Avrupalı ülkeler krizden beri istihdam piyasasına yönelik daha ciddi reformlar yapıyorlar. Japonya, Abenomi'nin, serbestleşme ve yapısal reformlar olan üçüncü okunda çok az yol katetti," diye görüş bildirdi.