Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BloombergHT’de Türkiye ekonomisinde gündeme damgasını vuran sektörlerin işlendiği İş Dünyası programının bu haftaki konusu, son dönemde fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle gerek iş dünyası gerek ise finans piyasaları tarafından sıkı takip edilen altın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun getirdiği yeni düzenlemelerden en fazla etkilenecek sektörlerden kuyumculuk sektörü oldu.

İş Dünyası programının bu haftaki konukları İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve Kuyumcukent Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu idi.

-"Türkiye 130 milyar dolarlık mücevherat pazarından yüzde 1 pay alıyor"

İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı  Erhan Hoşhanlı, sektörün 2013’de 5milyar dolar ihracat ve 12milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini belirtti. Hoşhanlı, sektörün pazar büyüklüğüne ilişkin ‘’Kuyumculuk sektöründe  40bin civarında vergi mükellefi olan kuyumcu arkadaşımız var.Üretici ve perakendeci, toptancı anlamında 200bine yakın istihdam sağlıyor. Ekonomik büyüklük anlamında 2013 yılında 5milyar dolar ihracat ve 12milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik. İç potansiyel olarak da 20milyar dolara yakın da iç piyasadaki altın ticareti söz konusu oldu’’ dedi. 

Kuyumcukent Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu mücevherat sektörünün dünya genelinde 130milyar dolarlık bir pazara ulaştığını kaydetti. Tütüncüoğlu ‘Bugün dünyada 130milyar dolarlık mücevherat  sektörünün kapasitesi var. Türkiye bu pazardan yüzde1 pay almakta.Bugün Türkiye’de 400ton altın, 200ton da gümüş üretim kapasitemiz var ancak bu kapasitenin tamamını kullanmıyoruz.Yaklaşık 250tonunu kullanabiliyoruz. Dünyadaki bu üretim kapasitesinin 2500ton olduğunu düşünecek olursak esasen küçümsenmeyecek bir rakam’’ şeklinde konuştu.

Altın fiyatlarındaki dalgalanma ile ilgili altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ‘’2008 global kriziyle beraber para birimlerine olan güvenin azalmasıyla altına önemli bir miktarda talep söz konusu oldu. Bu talep sırasında da Amerikan odaklı büyük yatırım bankalarının fonlar oluşturarak bunları yüksek likiditedinin oluşturacağı enflasyon sırasında satılabilir düşüncesiyle böyle bir fon oluşturuldu .Ancak bu şüreçte bizim gibi altın dostu olan ülkelerde finansal krize borçlu yakalanan hane halklarının yüklü miktarda altın satışı yaptıklarını gözledik. Altın fiyatları gerilemeye başladığında geçen sene dolar ons bazında yüzde otuzyedilik bir kaybımız oldu’’ dedi.

-Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Mehmet Ali Yıldırımtürk ‘’Altın özellikle yasa gereği milli altın olarak kabul edilen cumhuriyet altınları ve üzerinde Atatürk'ün  resmi olan bu altınlar darphanede basılıyor.Bunun dışında basılan ve benzetilerek basılan altınlar aynen sahte para basma statüsüne giriyor.Yani sahte para basılmış kadar cezası olan birşey. O bakımdan altın alırken özellikle Atatürk portresinin net olması gerekiyor. Diğer taraftan arkadaki yine İstanbul darphanesinde basılmıştır şeklinde figürlü yazının net olması gerekiyor. Renginin biraz daha sarı dediğimiz bir renk olması gerekiyor. Bunun açık renkleri olursa orda da ayar düşüklüğünden dolayı renk farkı olabiliyor.Bunların kulpsuz olanları biraz daha kızıldır , çünkü kulp ateşe girdiği için rengi okside olduğundan biraz daha değişir.Yani kulpluyla, kulpsuz arasında renk farkı varsa bu kulpsuz olanın ateşe girmemesinden kaynaklanan birşeydir.Bir de kenar çizgilerinin çok derin olmaması gerekiyor daha silik olması gerekiyor’’ şeklinde belirtti.

Altın fiyatlarına ilişkin Yıldırımtürk ‘’Altının ons fiyatı olarak söylersek 1250dolar rakamı ons başı, bu rakamların altına düşme olayını az olarak değerlendiriyorum. 1250 ve üstü bir rakam 1350 ile 1500 bu aralıkta olabilir’’ dedi.

-"Taksitli satışın kaldırılması kuyumculuk sektörünü yüzde 30 küçültür"

İTO Kuyumculuk Meslek Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, BDDK’nın kuyumculuk sektöründe taksit uygulamasının kaldırmasının sektörde yüzde30’luk bir  daralmaya neden olacağını söyledi.Hoşhanlı düzenlemeyi yerinde bulduklarını ancak taksitli satışların kuyumculuk sektöründe tamamen kaldırılmasının yanlış olduğunu ve karara ilişkin yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com