Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En büyük gelişen piyasa ekonomisi Çin'de imalatın beklenmedik şekilde daraldığını gösteren verinin ardından gelişen piyasalar endeksi 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti; para birimleri de zayıfladı.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.8 kayıpla 3 Ocak'tan bu yana en dik düşüşünü kaydetti. Kunlun Energy Co., UBS AG'nin not indirimi sonrasında 5 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Largan Precision Co., Credit Agricole SA'nın not indiriminin ardından yzüde 5.2 değer kaybetti. Güney Kore wonu, Tayland bahtı ve Malezya ringgiti, dolar karşısında en az yüzde 0.3 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13:24 itibariyle yüzde 0.7 kayıpla 970.00 puana geriledi ve 9 Ocak'tan bu yana en büyük düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. HSBC Öncü Çin İmalar Endeksi'ne göre, Çin'de imalat 6 aydır ilk kez daralarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisi üzerinde baskı oluşturabilir.

Parry International Trading Ltd.'ın Hong Kong'taki yönetici direktörü Gavin Parry, "İmalattaki sürpriz daralma, piyasadaki olumsuz beklentileri pekiştirdi" yorumunda bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.3 kaybetti ve 12 aylık tahmini kazançlarının 9.2 katından işlem görüyor. MSCI Dünya Endeksi ise 2014'te yalnızca yüzde 0.2 düştü ve 14.8 katından fiyatlanıyor.