Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:30'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Çin'de imalat sanayiinin bu ay daralmış olmasının yanı sıra, medya ve teknoloji şirketlerindeki düşüş ile altı yılın zirvesinden geriledi.

Pearson Plc, düzenlemeler için geçen yıl muhtemelen tahmin edilenden fazla harcama yaptığını açıklaması ile on bir yıldan uzun bir sürenin en dik düşüşünü kaydetti. Nokia Oyj, network teçhizati biriminde kâr marjının içinde bulunduğumuz çeyrekte düşeceğini söylemesi sonrasında son on altı ayın en büyük düşüşünü yaşadı. Logitech International SA, çeyrekteki kâr ve satışlarının analistlerin tahminlerinin üstünde gelmesiyle yüzde 13-8 ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 kaybederek günü 332.69 puandan tamamlarken, son yedi haftanın en dik düşüşünü kaydetti. Endeks yine de banka rallileri ile bu yıl genelinde yüzde 1.4 yukarıda. Endeks ayrıca beklentilerin 14 katı işlem görürken, 2013 yılını son dört yılın en yüksek değerlemesi ile tamamlamıştı.

Milano'da bulunan Edmond de Rothschild Sgr stratejistlerinden Paolo Vicentini, "Çin'deki yavaşlamadan korkuldu. Bu sabahki veri, birkaç ay önceden gelen endişeleri artırdı. Eğer ekonomi aynı hızda büyümeye devam etmezse, Avrupa'da Almanya gibi Çin talebine bağlı olan ülkeler zarar görür" ifadelerini kullandı.

HSBC Holdings PLC ve Markit Economics'in öncü verilerine göre, Çin'de imalat sanayii Ocak'ta son altı ayda ilk defa daraldı. Öncü okuma 49.6 seviyesinde gerçekleşirken, Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin tamamının tahmininden düşük olarak kaydedildi. 50'nin altındaki rakamlar daralmaya işaret ediyor.

Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, Stoxx 600 Endeksi'ndeki şirketlerin kârlarının bu sene yüzde 13 tırmanması bekleniyor. Tahminlere göre, kârlar 2013'te yüzde 5.3 düşmüştü. Novartis AG, Nordea Bank AB ve Banco Santander SA gelecek hafta 2013 bilançolarını açıklayacak.

(19:30'da güncellendi)