Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa paralarında 5 yıldan bu yana görülen en sert satışlar, Fed'in tahvil alımlarını azaltımıyla birlikte artan siyasi ve finansal istikrarsızlığın boyutunu ortaya koymaya başlıyor.

Türk Lirası dün rekor düşüğünü test ederken, Ukrayna grivnası 4 yılın en düşüğüne indi ve Güney Afrika randı 2008'den bu yana ilk kez 11 düzeyinin altına geriledi. Arjantinli politika yapıcılar, Döviz piyasalarındaki desteği azaltarak pezoyu devalüe etti ve 12 yılın en sert düşüşünü kaydetmesine izin verdi.

Gelişen piyasa paraları, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağının ilk sinyalini vermesiyle yatırımcıların dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerine güvenlerini yitirmesiyle kayıplarını genişletiyor.  Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, 2008'deki finansal krizin ardından küresel büyüme motorları olarak öne çıkarken, gelişen piyasa ülkeleri şimdi dünyanın finansal istikrarını tehdit ediyor.

Mevcut ortamın gelişen piyasalar için çok "hastalıklı" olduğunu söyleyen New York'taki Societe Generale SA'nın stratejistlerinden Eamon Aghdasi, "İki adet çok sorunlu faktör var: Fed politikasına ilişkin belirsizlik ve Özellikle Çin'deki büyüme endişeleri. Şu anda çıkıp gelişen piyasalarda alım yapmayı gerekçelendirmek güç" dedi.

Gelişen ülke paraları dün HSBC Öncü Çin İmalat Endeksi'nin Çin'de imalatın 6 aydır ilk kez daralabileceğine işaret ederek, büyümenin hız kaybettiği endişelerini artırmasıyla sert satışlar gördü.