Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Carney sözlü yönlendirmeyi tartışmaya açtı

İngiltere Merkez Bankası Mark Carney, borçlanma maliyetlerini artırmanın aciliyeti olmadığını söyledi ve İngiltere'de işsizliğin beklenenden daha hızlı düşmesinin ardından sözlü yönlendirmeye ilişkin tartışmanın başladığına işaret etti.

İngiliz BBC'ye konuşan BOE'nin borçlanma maliyetlerine bağlanan yüzde 7 işsizlik oranı eşiğini değiştirmeyeceği sorusuna Carney, "Bir dizi şey yapabiliriz, hemen bu sonuca atlamak istemiyorum" dedi. Carney, Para Politikası Komitesi'nde (MPC) her kararın alınabileceğini söyleyerek, kurulun önümüzdeki ay sözlü yönlendirme politikasını gözden geçireceğini kaydetti.

-Arjantin devalüasyona gitti

Arjantin hükümetinin Döviz rezervlerindeki düşüşü kontrol altına almak için para birimini yüzde 12.7 devalüe etmesinin ardından 2002 krizinden bu yanaki en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından kayıplarını genişletmeye hazırlanıyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, tahmini olarak yüzde 28.4'lerde seyreden enflasyon ve düşen rezervler arasında kalan ekonomiyi desteklemek için para biriminde 2002 krizinden bu yanaki en büyük devalüasyonu yaptı. Eurasia Group Ltd. ve JPMorgan Chase&Co.ya göre, harcamaları sıkılaştırarak ve faizleri artırarak güveni destekleyecek geniş kapsamlı bir politika değişikliliği olmadan pezonun değer kaybı devam edecek.

-Microsof'un kârı beklentiyi aştı

Microsoft Corp., görevinden ayrılmaya hazırlanan Steve Ballmer'ın görevindeki son günlerinde internet üzerinden yazılım hizmeti ve oyun konsolü satışlarını artırmasıyla geçtiğimiz çeyrekte beklentinin üzerinde kâr ve ciro açıkladı.

Microsoft'un cirosu 31 Aralık'ta sonlanan 2. mali çeyrekte yüzde 14 artışla 24.5 milyar dolara çıkarak, analistlerin 23.7 milyar dolar beklentini aştı. Şirketin hisseleri seans sonrası işlemlerde değerlendi.

-Samsung'un kârına iPhone darbesi

Dünyanın en büyük akıllı telefon şirketi Samsung Electronics Co., Apple Inc.'in yeni iPhone modellerinin lüks pazar müşterilerini çekmesi ve wondaki kazançların, deniz aşırı satışların değerini düşürmesiyle 2011'den bu yana en yavaş kâr büyümesini kaydetti.

Güney Koreli şirket'in 4. çeyrekteki azınlık hisselerinden muaf tutulmuş net geliri yüzde 5.4 artarak 7.22 trilyon won oldu. Bu rakam, şirketin 2011'in 3. çeyreğinden bu yana kaydettiği en düşük kâr büyümesine işaret ediyor.

-Fitch Almanya'nın kredi notunu teyit etti

Fitch Ratings bugün, Almanya'daki borç seviyesinin azaldığına işaret ederek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin kredi notunu AAA'da tuttu ve görünümünü stabil teyit etti.

"Almanya kamu borcunu azaltmaya devam ediyor," diyen Fitch, "Ekonomi büyüyor, bütçe pozisyonu hemen hemen iyi durumda ve nominal faiz oranları düşük," diye ekledi.

-ABD hisseleri sert düşüyor

ABD hisseleri, gelişen piyasa para birimlerindeki zayıflamanın dünya genelinde hisseleri düşürmesiyle gerilerken, Dow Jones endeksi Mayıs 2012'den bu yana en büyük haftalık düşüşe ilerliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 gerileyerek New York saatiyle 12:48'de 1,802.88 puana indi. Endeks bu hafta yüzde 2.1 geriledi. Dow Jones Endeksi bugün 209.20 puan, yani yüzde 1.3 düşüşle 15,988.15 puana gerilerken, haftalık bazda yüzde 2.9 kayıpla Mayıs 2012'den bu yana en büyük haftalık düşüşe hazırlanıyor. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 57 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri haftanın son gününde sert düştü

Avrupa hisseleri, yatırımcıların gelişen piyasa para birimlerindeki düşüşü değerlendirmesi ve Fed'in tahvil alımı azaltımının büyümeye zarar verdiği yönündeki endişeleriyle, Haziran ayından bu yana en dik düşüşü kayderek Stoxx Europe 600 Endeksi'nin haftalık bazda kayıplarını genişletti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 2.4'lük sert düşüşle günü 324.75 puandan kapatırken, haftalık bazda yüzde 3.3 kayıp yaşadı. Gelişen piyasa hisseleri, emtia ihraç eden ve Çin talebinin etkisi olan ülkelerin para birimelrindeki düşüş ile haftalık kayıpları genişletti.

-Dolar QE azaltımı beklentisi ile yükseliyor

Ekonomik büyümedeki yavaşlama sinyallerine rağmen Fed'in önümüzdeki haftaki toplantıda tahvil alımlarının azaltılması yönünde karar vereceği spekülasyonu üzerine dolar, önemli rakipleri karşısında değer kazandı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.9 tırmanarak New York saati ile 07:32'de 102.32 yen olurken, 102 yen ile 6 Aralık'tan bu yana en güçlü seviyeyi gördü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.8 prim yaptı ve 140.27 seviyesinde. Frank dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenirken, euro karşısında da yüzde 0.3 kazançla 1.2253'e yükseldi.

-WTI-Brent petrolü farkı 3 ayın en düşüğünde

WTI ve Brent arasındaki fark, ICE Futures Europe Borsasında bugün varil başına 9.58 dolara kadar düşerek 8 Kasım'dan bu yana en düşük aralıkta görüldü

Mart vadeli WTI petrolün varil fiyatı 72 sent, yani yüzde 0.7 kadar gerileyerek, Nymex elektronik işlemlerinde 96.60 doları görmesinin ardından, Londra saati ile 13:18'de 97.08 dolardan işlem gördü. WTI dünü 97.32 dolar ile bu yılın en yüksek seviyesinden tamamlamıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 28 üzerinde seyretti. Fiyatlar 17 Ocak'tan bu yana yüzde 2.9 yükselerek, 6 Aralık'tan sonra en büyük haftalık kazancı kaydediyor.

Mart vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 1.35 dolar, yani yüzde 1.3 kadar artışla 106.23 dolarda. Brent bu hafta yüzde 0.2 ilerledi.

-Altın iki ayın zirvesine sıçradı

Altın New York'ta, Avrupa hisse senetlerindeki düşüşlerin metale alternatif yatırım talebini güçlendirmesi sonucu, iki ayın zirvesine yükseldi ve Eylül 2012'den bu yana en uzun süreli haftalık yükseliş serisine yönlendi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,273.20 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, New York saati ile 07:43'te 1,268.60 dolara geldi. Kontrat bugün yüzde 0.4 kadar düştü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 66 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,268.90 dolara ulaştı.