Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre'nin Davos kentinde geçtiğimiz hafta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan siyaset ve iş dünyası liderleri 7 yıldır ilk kez kısa vadeli ekonomik kriz endişelerinden çıkarak, kendilerini en az ekonomik kriz kadar endişelendiren uzun vadeli zorluklarla odaklanmayı başardı.

Dünya Ekonomik Forumu katılımcıları, zirveden yüksek işsizlik, Türkiye'den Brezilya'ya ülke içinde protestoları tetikleyen sosyal gerilim, artan gelir farkı ve teknolojik değişimin istikrarı tehdit eden etkileri konusunda endişeler ile ayrıldı.

Hindistan'ın en büyük 3. yazılım ihracatçısı Wipro Ltd.'ın CEO'su T.K. Kurien, "Otomasyonla, toplumun tüm bölümünü kapsayan birçok işsiz insan bulursunuz. Uzun vadede, bu baskıdan ötürü birçok ülke ve toplumun geleceğinden ötürü endişe duyuyorum" dedi.

Davos katılımları Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının ardından son toplantıları büyüme karşısındaki acil tehditleri tartışarak geçirmelerinin ardından şimdi geleceğe bakıyor. Uluslararası Para FOnu bu ay 2011'den bu yana en güçlü küresel büyüme tahminini yaptı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun öncesinde yapılan bir anket, küresek büyüme karşısında önümüzdeki 10 yılda görülecek en büyük tehdidin gelir eşitsizliği olduğuna işaret etti. Yöneticiler, işsizlikle birlikte, gelir eşitsizliğinin gelecekteki tüketim malı ve konut taleplerini etkileyebilecek olması, hükümetleri, şirketlere daha çok kısıtlama getirmeye itmesi ve sosyal huzursuzluğu tetikleyebileceğinden ötürü bunun şirketler için tehdit oluşturabileceğini söyledi.