Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltması ve Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkerden sermaye çıkışlarını artıracağı endişesiyle gelişen piyasalar endeksi 4 ayın en düşüğüne geriledi; gelişen piyasa paraları da zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 12:29 itibariyle yüzde 1.3 kayıpla 937.87 puana gerileyerek 4 Eylül'den bu yana en düşük kapanışına hazırlanıyor. Endonezya, Filipinler ve Güney Kore hisse senedi endeksleri yüzde 1.6'nın üzerinde düşüş  kaydederken, won, dolar karşısında 4 ayın en düşük düzeyine geriledi ve Filipin pesosu da 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Asya'da CDS'ler 4 ayın en yüksek düzeyine tırmandı.

Çin'de zayıf imalat, Türkiye ve Tayland'daki siyasi çalkantılar ve Arjantin pesosundaki devalüasyon, Fed'in gelişen piyasalara fon girişini destekleyen tahvil alım programını azalttığı dönemde yatırımcıların güvenini sarsıyor. Yabancı yatırımcılar bugün Güney Kore hisselerinden 194 milyar dolarlık çıkış yaparken, Şanghay be Kuala Lumpur'daki işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın en az yüzde 21 üzerine çıktı.

Hong Kong'taki Credit Agricole Corporate&Investment Bank SA'nın küresel Döviz strateji müdürü Mitul Kotecha, gelişen piyasalarda artan çalkantıların, risk varlıklarındaki zararı artırdığı ve yakın zamanda bunun sonlanmasının beklenmediğini söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 6.5 düştü ve 12 aylık kazanç tahminlerinin 9.1 katından fiyatlanıyor. MSCI Dünya Endeksi 2014'te yüzde 2.8 geriledi ve 14.4 katsayısıyla değerleniyor.