Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Dolar ve euro kurları, haftaya durgun başlamasının ardından yeniden rekor seviyelere yükseldi.

Dolar-TL kuru önce 2,35, 2,36, 2,37 ve 2,38 psikolojik seviyeleri rahatlıkla aştı ve saat 12:16'da 2,39 ile bugün de tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Ancak Merkez Bankası'nın yarın olağaunüstü toplanacağını duyurmasının ardından Dövize sert satışlar geldi.

Bu satışlar sonucu dolar-TL kuru 2,3059 seviyesine kadar indi. Ancak kur daha sonra hafifçe toparlanarak 2,3180'e çıktı.

Benzer hareket euro-TL kurunda da oldu. Euro-TL 3,2760 ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra, Merkez açıklaması sonrası 3,1526'ya kadar geriledi. Euro hafifçe toparlanarak 3,1670 lira seviyesine geldi.

Yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur, dolar ve eurodaki hareketlere paralel olarak, 2,8310 ile rekor seviyeye çıktı ve Merkez'in açıklaması sonrası 2,7299'a kadar geriledi. Buradan yükselen sepet kur 2,7418'e çıktı.

Bankacılar, gelişen piyasa varlıklarına yönelik satışların devam etmesinin yanında, Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma (EPS) günlerini artırmamasının da döviz talebi güçlendirdiğine ve bunun sonucu rekorların geldiğine dikkat çekiyorlar.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak 2014 Salı akşamı toplanacağını ve kararın saat 24.00’de bir basın duyurusu ile açıklanacağını duyurdu.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı kararı alması sürpriz oldu diyebiliriz. Zira Merkez daha geçen hafta Salı günü toplanmıştı. Merkez bir hafta geçmeden, yakın görünümdeki gelişmeleri görüşme kararı aldı. Bu büyük ihtimalle bugünkü ek parasal sıkılaştırmanın (EPS) bir sonuç vermemesi ile alakalı. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 11.15'e kadar yükseldi. Yüzde 9 ile yapılacak EPS'lerin piyasada başarısız olacağını bugün gördük. Mekez büyük ihtimalle geçen haftaki kararını artırmaya gidebilir. Yüzde 7.75 ya da yüzde 9 faizlernde 2 puan artış olabilir. Bu da dövizi durdurmaya yetebilir. Yarınki enflasyon raporu ve toplantı önemli" dedi.

(15:20'de güncellendi)