Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni 2 seneyi aşkın en yüksek seviyeye çıktı ve ekonomistlerin tahminlerinin üstünde gelerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinin büyümesinin hızlandığı sinyallerini verdi.

Ifo Enstitüsü'nün 7,000 yöneticiyle anket yaparak hazırladığı iş dünyası endeksi Aralık'taki 109.5 puandan Ocak'ta 110.6 puana çıktı. Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, endeksin 110 puana yükselmesi bekleniyordu. Endeks üçüncü art arda artışını kaydederek, Temmuz 2011'den beri en güçlü puanını sergiledi.

Euro Bölgesi'nin en uzun resesyonundan sonra, Almanya 18 üyeli Bölge'nin toparlanması için çok önemli bir role sahip. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2013'ün son çeyreğindeki zayıf başlangıcın ardından Almanya ekonomisinin önümüzdeki aylarda güçlü büyümesini bekliyor.

"Güçlü ekonomik toparlanma için trafik ışıkları yeşili gösteriyor," diyen Liechtenstein merkezli VP Bank AG'nin şef ekonomisti Thomas Gitzel, "Şu ana kadar Alman ekonomisi güçlü iç talebe bağlıydı. Önümüzdeki çeyrekler için küresel ticaretin ivme kazanacağına dair mazur görülebilir bir umut var," diye görüş bildirdi.

Verilerden önce 1.3699 dolar olan euro verilerden sonra 1.3717 dolara yükseldi. 2 yıllık Almanya tahvillerinin faizi yatay seyrederek Frankfurt saatiyle 10:17'de yüzde 0.126 olarak kaydedildi. DAX hisse endeksi yüzde 0.5 düşerek 9,346 puan oldu.