Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika tedbirlerini görüşmek üzere salı akşamı toplanacak.

Merkez Bankası, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak 2014 Salı akşamı toplanacaktır. Karar saat 24.00’de bir basın duyurusu ile açıklanacaktır. Duyuru Bankamız Genel Ağ sitesinde yer alacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Bu açıklamanın ardından dolar-TL 2,39'daki rekor seviyesinden 2,33 seviyesine kadar indi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı kararı alması sürpriz oldu diyebiliriz. Zira Merkez daha geçen hafta Salı günü toplanmıştı. Merkez bir hafta geçmeden, yakın görünümdeki gelişmeleri görüşme kararı aldı. Bu büyük ihtimalle bugünkü ek parasal sıkılaştırmanın (EPS) bir sonuç vermemesi ile alakalı. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 11.15'e kadar yükseldi. Yüzde 9 ile yapılacak EPS'lerin piyasada başarısız olacağını bugün gördük. Mekez büyük ihtimalle geçen haftaki kararını artırmaya gidebilir. Yüzde 7.75 ya da yüzde 9 faizlerinde 2 puan artış olabilir. Bu da Dövizi durdurmaya yetebilir. Yarınki enflasyon raporu ve toplantı önemli" dedi.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası'nın yarın olağanüstü toplantı yapacağını duyurmasının ardından yaptığı değerlendirmede, TL'deki aşırı değer kaybının kontrol altına alınabilmesi için, faiz koridorunun üst sınırında kayda değer bir artış yapılması gerektiğini söyledi. Derici, "PPK'nın olağan toplantısında gecelik borç verme faizini yüzde 9'dan yüzde 12.5'e çıkardığı 2011 yılındaki hareketi örnek alırsak, gecelik borç verme faizinde en az 200 baz puanlık bir artış beklemeliyiz. Merkez Bankası önceki toplantısında, EPS günlerinde fonlama faizini yüzde 7.75'ten yüzde 9'a çıkarmıştı. Dolar-TL'nin toplantı açıklamasına reaksiyonu 2,39'dan 2,338'e düşme şeklinde oldu. Döviz zorunlu karşılıklarında kısıntı ve ROK'ta artış ile birleştirilen kayda değer bir faiz artışı bekleyebiliriz. Eğer Merkez Bankası yüzde 7.75 faizi tutar, EPS'lerde artışa gider ve likidite yönetimini döviz rezervleri ile ilişkili tedbirler yoluyla yaparsa, bu olumsuz algılanır" şeklinde görüş bildirdi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Merkez Bankası ara toplantı yapıyor. Güçlü bir faiz artırımı bekliyoruz. 300-400 baz puan arası" dedi.

(13:50'de güncellendi)