KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, altın fiyatlarındaki hızlı düşüşünün dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'de alıcıları çekmesi ile birlikte, 2013 yılında rekora yükseldi.

Çin'de 31 Ocak'ta başlayacak olan Yeni Yıl tatili öncesi Aralık ayında alımların yüzde 51 artması, 2013 yılı için net ithalat miktarının, Bloomberg News'un Hong Kong Nüfüs ve İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 2012'ye göre yüzde 33 artarak 1,108.8 tona çıkmasına neden oldu. Net ithalat rakamı, Çin'den Hong Kong'a giden altınların düşülmesi ile bulunuyor.

Altın geçen yıl, Fed'in aylık varlık alımlarını azaltma kararı alması ve bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin etkisi ile yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirdi. Muhtemelen geçen yıl Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı konumuna yükselen Çin'de artan talep, altının 31 Aralık'ta ons başına 1,182.52 dolar ile gördüğü altın ayın en düşük seviyesinden sıçrama yapmasına yardımcı oldu.

Xiamen City Commercial Bank Co. genel müdür yardımcısı Song Heping, "Artmakta olan harcanabilir gelir Çin'de geçen yıl altın için sağlıklı bir talep gelmesine neden oldu," dedi ve "Aralık ayındaki talep genelde, Çin'de Yeni Yıl nedeniyle fiyatlara bakmaksızın tüketicilerin hediye almalarından dolayı güçlü olur" dedi.

Advertisement