Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eurogrup bakanları, planlanan bir banka çözüm fonu kapsamında, öncekinden daha hızlı bir şekilde paraları bir havuzda toplamayı düşüneceklerini söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, 55 milyar euroluk Tek Çözüm Fonu'nun, tekliflerde belirtildiği 10 yıllık süre zarfından daha kısa sürede hazır hâle gelebileceğini dile getirdi. Fon, Euro Bölgesi bankalarının iflas otoritesinin desteklenmesini öngörüyor.

Zamanın kısalması, meclis Mayıs'taki seçimler için başka tarihe ertelemeden önce bakanların, Avrupa Parlamentosu'yla Tek Çözüm Mekanizması tasarısının son metninde daha kolay anlaşmasına yardımcı olabilir. Meclis ve Avrupa Merkez Bankası, finansal istikrarın desteklenmesi için 10 yıldan kısa sürede kaynakları birleştiren tek bir fon oluşturulması için uğraşıyor.

Brüksel'deki konuşmasında, "Bankaların bu zaman zarfında ne tür bir vergi ödeyebileceği, önemli bir soru" diyen Schaeuble, "Bunun daha hızlı olması için hazırlılık varsa, o zaman bankalar daha kısa zamanda daha çok ödemek zorunda kalacak. Bu konuda anlaşmanın kolay olacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Yeni karar mekanizması, 3 Kasım'da Euro Bölgesi bankalarının denetimini devralan Avrupa Merkez Bankası ile birlikte çalışacak. Avrupa Birliği, banka birliği planı kapsamında bankaların karar süreçlerini ve denetimlerini revize ediyor.