Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para politikası çerçevesini Asya'nın en yüksek enflasyonunu yarısının altına indirmek üzere yeniden oluşturmayı değerlendiren Hindistan Merkez Bankası, sürpriz bir kararlı faiz artırdı.

RBI Başkanı Raghuram Rajan, politika faizi olan repo oranını yüzde 7.75'ten yüzde 8'e yükseltti. Bloomberg anketine katılan 45 analistin yalnızca 3'ü bu hamleyi öngördü. Rajan geçtiğimiz ay politika faizini aynı bırakmıştı.

Hindistan Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 2016'ya kadar yüzde 4 enflasyon hedefi benimsenmesini teklif ederek, ekonominin zorlanmasına rağmen yüzde 10'a yakın seyreden enflasyonu kontrol altına almak üzere yüksek borçlanma maliyeti ihtiyacının sinyalini verdi. Merkez bankası açıklamasında, TÜFE Mart 2015'e kadar yüzde 8'e yavaşlaması hâlinde, daha fazla sıkılaştırma öngörmediğini belirtti.

Enflasyon 2 haneli rakamlarda seyrederken RBI'ın rahat olamayacağını söyleyen Union Bank of India Ltd.'ın ekonomistlerinden Sujit Singh, "Enflasyon hedeflemesine gideceksek, o zaman faizler yüksek seyredecek" dedi.

Hint rupisi geçtiğimiz yıl yüzde 14 değer kaybederek, ham petrol gibi artan ithalat maliyetlerini yükselterek, fiyat baskısını artırdı. S&P BSE Sensex Endeksi bu dönemde yüzde 3 yükseldi.