Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Hindistan'da merkez bankasının beklenmedik şekilde faiz artırmasının ardından Türkiye'nin de bunu takip edeceği söylentileriyle, gelişmekte olan ülke paraları yükseldi, hisseler de üç günlük kayıplara son verdi. Ukrayna tahvilleri ise ülkede başbakanın istifa etmesiyle ralli yaptı.

Hint rupisi, dolar karşısında yüzde 0.9 değerlenirken, iki ayın en düşüğünden toparlandı. Türk Lirası, merkez bankasının olağanüstü toplantısının öncesinde Eylül ayından bu yana en büyük iki günlük artışı kaydetti. TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını kullanmanın gerekli olduğunu söyledi. Ukrayna tahvilleri, Başbakan Mykola Azarov'un istifasını sunması ile bir ayın en dik artışını kaydederken, hisseler de yüzde 1.3 ralli yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, beş ayın en düşüğünden yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 09:18'de 936.28 puana geldi. Fed'in teşvikleri düşürmesi ve Çin'de büyümenin yavaşladığına yönelik işaretlerle, gelişen piyasa hisselerinden 520 milyar dolarlık çıkış olması sonrasında, Türk Lirası, Arjantin pesosu ve Güney Afrika randı dahil olmak üzere para birimleri bu yıl düşüş yaşadı. Fed bugün, ekonomistlerin aylık tahvil alımlarında azaltımın sürülmesini beklediği, 2 günlük politika toplantısına başlıyor.

Londra'da bulunan Amiya Capital LLP gelişen piyasalar stratejistlerinden Michael Wang, "Bugünkü kazançlar merkez bankalarının para birimlerindeki zayıflığı durdurmak adına yapığı hareketler ile gerçekleşiyor. Hindistan'da merkez bankası beklenmedik şekilde faizleri artırırken, Türkiye'de de merkez bankasının bu gece gerçekleştireceği olağan üstü toplantıda bunu takip edeceği bekleniyor" ifadelerini kullandı.

(17:30'da güncellendi)