Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika merkez bankası, Türkiye ve Brezilya gibi para birimini güçlendirmek adına politikasını sıkılaştıran ülkeleri takip ederek, gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde yükseltti.

Güney Afrika merkez bankası başkanı Gill Marcus, Para Politikası Komitesi'nin politika faizini yüzde 5'ten yüzde 5.5'e yükselttiğini açıkladı. Banka böylece Haziran 2008'den bu yana ilk defa faiz artırmış oldu.

Bloomberg'in geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği ankete katılan 25 ekonomistin tamamı, merkez bankasının, yavaşlayan küresel talep ve madenlerdeki grevler ile hasar gören ekonomiyi desteklemeye odaklanacağını, bu nedenle faiz oranını değiştirmeyeceği görüşünde bulunmuştu.

Ülkenin para birimi randın zayıflaması ile, enflasyonun hızla yükselerek bankanın yüzde 3 ile yüzde 6 hedefini tehlikeye sokması, Güney Afrika merkez bankasını bu karara yöneltti. Türkiye Merkez Bankası da dün güce olağan üstü toplantıda faiz oranlarını yükseltirken, Hindistan ise dün beklenmedik şekilde politika faizini yükseltmişti.

FirstRand Ltd. küresel piyasalar araştırma şefi Theuns de Wet, "Güney Afrika geçtiğimiz birkaç yılda zayıf para birimine iyi bile dayandı, yüksek faiz oranları ekonomiyi dengelemek adına gerekliydi" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'da enflasyon, Aralık'ta son dört ayda ilk defa hızlanarak yüzde 5.4'ü gördü. Rand geçtiğimiz yılın başından bu yana yüzde 24 düşüş yaşadı.