Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(06:30'da güncellendi)

Templeton Emergings Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının tetiklediği satışların ardından gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının yılın ilerleyen zamanlarında yeniden başlayacağını söyledi.

İnsanların ABD'de gördükleri boğa piyasasından mutlu olduğunu dile getiren Mobius, "İlerledikçe ABD'de birçok yüksek ağırlıklı pozisyon göreceğiz. Gelişmekte olan ülkelerin hâlen hızlı büyüdüğü, düşük borç/GSYH oranlarına ve yüksek Döviz rezervlerine sahip olduklarını göz önünde bulundurursak, paranını yeniden gelişen piyasalara akacağına inanıyoruz" dedi.

Yatırımcılar, Fed toplantısı öncesinde 27 Ocak'ta sonlanan haftada, Amerikan merkez bankasının tahvil alımlarında daha fazla azaltıma gideceği endişesiyle dünya genelinde 1.87 trilyon dolarlık hisse sattı. Sert satışlar gelişmekte olan ülke paralarını zor durumda bırakarak, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika merkez bankalarının beklenmedik şekilde faiz artırmasına nedne oldu.

Yüksek faizlerin etkisinin ülkeye göre ve faiz artışının derecesine bağlı olduğunu vurgulayan Mobius, "Hindistan'da fena değil gibi görünüyor. Türkiye'yi izliyoruz. Tablo, seçim hazırlığındaki bazı ülkelerde biraz daha karmaşık hâle geldi. Faiz artışlarına rağmen çok çok büyük sermaye akışının geri döndüğünü görmeyeceksiniz, ancak zamanla geri gelecek" dedi.

S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 3.5 aşağıda seyrederken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 2014'te yüzde 6.5 düşüş kaydetti.

(06:30'da güncellendi)