Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(06:13'te güncellendi)

 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren Ocak ayı toplantı sonrasında, parasal genişleme (QE) olarak bilinen tahvil alım programını aylık 75 milyar dolardan 65 milyar dolara düşürdü ve kademeli olarak azaltma planına bağlı kaldı.

Alımlar 35 milyar dolar Hazine tahvili, 30 milyar dolar mortgage destekli tahvil olarak bölünecek.

Fed, Aralık ayı toplantısında aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 75 milyar dolara düşürerek azaltımın ilk adımını atmıştı.

FOMC raporunda, "İş gücü piyasası göstergeleri karışık ama dengeli seyrederken, geleceğe yönelik ilerlemeler olacağını gösterdi" ifadeleri yer alırken, işsizlik oranının gerilediği fakat yine de yüksek olduğu vurgulandı.

Başkan Ben S. Bernanke bu toplantıda ABD merkez bankasına son kez başkanlık etti. Şu anda başkan yardımcılığı görevini yürüten Janet Yellen, 1 Şubat'ta ABD merkez bankasının başkanlığı görevini devralacak.

Politika yapıcılar, gelişen ülke para birimlerindeki büyük düşüşler ve ABD'de istihdamın Aralık ayında yavaşlamasına rağmen, Büyük Buhran sonrası yaşanan en büyük resesyondan, planlanan hızda toparlanıldığını düşünmeleri ile alımları azaltmaya devam etti. Bazı yetkililer Fed'in 4.1 trilyon dolar ile rekor yüksek seviyeye ulaşan bilançosunun varlık balonları yaratabileceğine yönelik endişeleri dile getirdiler.

Fed ayrıca faiz oranlarında değişiklik yapmazken, işsizlik oranı yüzde 6.5'in üzerinde, hedef enflasyonun ise yüzde 2'nin altında seyrettiği sürece faiz oranını sıfıra yakın tutacağı beyanını da korudu.

Açıklamada "Enflasyonun ısrarcı bir şekilde yüzde 2 hedefinin altında seyretmesi, ekonominin performansına yönelik riskler teşkil ediyor ve enflasyon gelişmeleri, orta vadede hedefe ulaşılacağına yönelik kanıtlar bulabilmek adına dikkatlice takip ediliyor" sözleri tekrar edildi.

Fed'in enflasyon göstergesi olarak aldığı tüketici fiyatları endeksi Kasım ayı itibarıyla yüzde 0.9 olurken, Mart 2012'den bu yana merkez bankasının hedefini aşamadı.

Pierpont Securities LLC'nin başekonomisti Stephen Stanley, "Bernanke'den Yellen'a geçerken, FOMC'un merkezinde iyi bir yerde olduğunu görüyoruz. Görüş birliği sağlaması kolay olacak" dedi.

 

(06:13'te güncellendi)